3 December 2012

Het omgekeerde vluchtverhaal van Afshin Ellian


De ontmaskerde CIDI-mol Cnaan Lipchitz interviewde de islamofobe Julius Streicher van de Lage Landen (met Elsevier als Der Stürmer) Afshin Ellian voor het Joods-Amerikaanse nieuwsmedium Jewish Telegraphic Agency (JTA). Ik reageerde aldaar:

Afshin Ellian's career in the Netherlands deteriorated to speaking in village churches in the Dutch bible belt, because nobody is taking him seriously anymore. He has no "high profile" at all. But he keeps reinventing his bio. Here I read that "he angered secular Stalinists" in Afghanistan. In reality, Ellian was an active member of the stalinist secular Tudeh party in Iran. According to the Mitrokhin Archive, Vladimir Kuzichkin a KGB officer stationed in Tehran who had defected to the British in 1982 had exposed almost the entirety of the Tudeh leadership as Soviet agents. His information was shared with the Iranian government by the CIA, which was secretly courting Iran, as part of the Iran-Contra deal. The party fully cooperated with the islamist government. When the government discovered that the Tudeh party was in fact a Soviet Trojan horse, and started a campaign against party members, Ellian had problem. That's why he fled Iran. Islam had nothing to do with it.

In Afghanistan, then occupied by Russia, Ellian reportedly worked for a Soviet radio station. But when the Russians started to retreat, Ellian again had a problem. That's when he moved to the Netherlands.

Why he turned into a passionate islamophobe? Who knows. It might be just a smokescreen to cover his tracks. Or simply frustration of not getting things the way he planned, and putting the blame on a religion.

Ian Buruma writes in his book 'Murder in Amsterdam' that Ellian's account of his flight from Afghanistan is "as bogus as Ayaan's refugee story" because he pretended to be an "East-European-style dissident" (page 156).

Lees op dit weblog over Ellian's achtergrond → De Lange Mars van Afhin Ellian
En over andere verzinsels van zijn hand → Afshin Ellian zet zichzelf te kakken

Role reversal

In het interview bij JTA is het ook weer flink raak. De truc die Ellian met zijn vluchtverhaal uithaalt is simpelweg de zaak omkeren. Hij zou uit Afghanistan gevlucht zijn vanwege "angered secular Stalinists". In werkelijkheid was hij zelf die seculiere Stalinist, en liep zijn leven gevaar toen de Sovjets de bezetting van Afghanistan opgaven - dus hun assistenten aldaar niet meer konden beschermen. Maar Ellian maakt een held van zichzelf die juist tegen de Russen ageerde: "We newcomers led a small revolt against the Stalinists."

Bekend is dat Ellian altijd en overal beweert dat hij een "refugee from the Iranian revolution" is, omdat hij heldhaftig geageerd zou hebben tegen Khomeini en de islam. Hij heeft van zijn Iraanse verleden een heroïsch sprookje gefrabriceerd. Zijn vlucht uit Iran had niets met onvrijheid of islam te maken. Zijn Tudeh Partij kon het namelijk na de Revolutie drie jaar lang prima met Khomeini en de zijnen vinden. Totdat die er middels de CIA achter kwamen dat de hele top van Ellian's partij bestond uit KGB-agenten. En precies op dat moment is hij Iran ontvlucht, uit angst gearresteerd te worden.

De historicus dr. Kaveh Farrokh noemt het ironisch dat links Iran het huidige regime veroordeelt, omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld in het aan de macht brengen van Khomeini en zijn theocratie. Er zijn volgens Farrokh ook nog veel voormalige leden van de Tudeh Partij actief in de huidige Iraanse regering en in het onderwijs.

They have also monopolized Iranian Studies in the West and control many of its journals. They often discriminate against any academics who they see as "different" as themselves and their views. Sadly, many Western think-tanks promote these in Western academia and cultural venues. In short, they are the by-products of the former Soviet Internationalist movement, which was designed to promote Soviet imperial interests.

Een andere academicus, Dr Abbas Sadeghian, bevestigt:

The USSR government was delighted by the Iranian revolution. The political arm of Soviet Union in Iran was the Tudeh party again. The leftovers of the party from 1950's started the new foundation of the party which had the support of the Soviet Union. And this time they did not go against the Iranian government. Actually they were very helpful to Khomeini because the Soviet Union liked the Iranian government.

Nieuwe aanvullingen

Nieuw in de 'biografie' van Ellian is dat hij gedurende zijn vlucht van Iran naar Pakistan 1770 kilometer op de rug van een kameel heeft gezeten, zo stelt hij in het JTA interview.

Ook nieuw is dat een neef van Ellian, "also an activist, was executed and dumped in a mass grave." Of dat waar is komen we nooit te weten. Feit is wel dat door een deal tussen Khomeini en Gorbatsjov de leden van de Tudeh partij:

...did not receive the same treatment that other communist organizations had endured. There were a lot of public apologies and short-term prison sentences, while the Maoist and Castroist groups were almost entirely eliminated. (OpEd News)

"Ondergedoken"

In een spreekbeurt (Hebr.) voor de Joodse Verenigde Nederlandse Arabierenhaters in Israël, genaamd Irgoen Olei Holland, voegt Ellian nog iets niews aan zijn biografie toe: hij zou vanaf de Iraanse Revolutie in 1979 in Iran ondergedoken hebben gezeten - geheel in tegenspraak met vorige beweringen. Ondergedoken! Wat gaat hij volgend jaar beweren: dat zijn moeder Joods was?  Het is uiterst merkwaardig te noemen dat hij moest onderduiken in de jaren dat zijn partij in het Iraanse parlement meedraaide - zij het als de vooruitgeschoven arm van de Sovjet-Unie.

Pervers

In Haifa hield Ellian begin vorige week de Cleveringa-lezing. Als decaan van de rechtenfaculteit sprak Rudolph Cleveringa op 26 november 1940 zijn afschuw uit over de maatregel van de bezetter om joodse hoogleraren van de universiteit te verwijderen. Ik kan het niet anders dan pervers achten dat iemand die roept: Israël moet desnoods heel Gaza verwoesten - die precies hetzelfde over Palestijnen spreekt als de nazi's spraken over joden, iemand die zo krankzinnig is dat hij meent dat Israël de Palestijnen niet bezet, maar dat "deze gebieden al geruime tijd door corrupte Palestijnse benden worden bezet" - zijn fascistische denkbeelden mag spuien over het graf van Cleveringa. Leefde hij nog maar, dan had hij er iets over kunnen zeggen.

CircusactNaast zijn huidige giftige propaganda tegen alles wat naar links en islam ruikt (dus exact het omgekeerde van wat hij in Iran najoeg) springt één patroon van de allochtoon Ellian overal boven uit: klagen over Nederland, en klagen over hoe fout wij Nederlanders wel niet zijn. In het allereerste interview dat Ellian in Nederland heeft gegeven (in 1996) steekt hij meteen van wal. De Leidse decanen deugden niet en de Nederlandse studenten deugen niet. Ook dichtte hij zichzelf meteen een heldenrol toe: hij ontvluchtte Iran niet om te vluchten, maar als een daad van "verzet": "Ik wilde een daad plegen om dingen te veranderen: mezelf opofferen voor de democratie." Ellian's ego kent geen grenzen: een stalinist, de lange arm van de Sovjet-Unie in Iran, wordt van de ene op de andere dag martelaar voor vrijheid en democratie. Maar nog meent hij:

"Ik heb zelden mensen gezien op aarde, die boos zijn door zaken die ze zelf altijd hebben goedgekeurd." (Elsevier)

Afshin Ellian ziet niemand wanneer hij in de spiegel kijkt. Net als Dracula. Wat een circusact!

Bekeerlingen

Het probleem van mensen als Afshin Ellian is dat ze pas later bekeerd zijn tot het ware geloof, althans tot dat waarvan ze menen dat dit het ware geloof is met zijn ultieme waarheden, in dit geval: de Verlichting. En als ware bekeerlingen worden ze plus royaliste que le roi, roomser dan de paus. Ze beginnen iedereen met hun nieuwe speeltje om de oren te slaan, alsof alleen zij weten waarover ze het hebben en de rest die in de traditie van de Verlichting is opgegroeid en geschoold niet weten hoe belangrijk hun eigen instrumentarium is. Hinderlijk aanwezig ontwikkelen ze zich als dreinende kinderen die overal en op elk moment hun zin willen hebben, en natuurlijk aandacht, want daar gaat het hen om. En omdat ze, in dit geval, politiek gebruikt kunnen worden door bepaalde belangen, gaan ze steeds harder schreeuwen. Ze denken echt dat er naar hen geluisterd wordt. Deels is dat ook waar, weliswaar niet door intellectuelen, maar op straat, in de kroegen, waar altijd al de heffe des volks zich racistisch kon uitlaten. Niemand stopt ze nu. Hirsi Magan/Ali is een ander sprekend voorbeeld daarvan. Als voormalig lid van de fundamentalistische Moslim Broederschap dat het doodnormaal vond dat Salman Rushdie zou worden vermoord is ze nu ineens een fanatieke aanhangster van de Verlichting, althans volgens eigen zeggen. Het is met dit soort lui altijd alles of niets. Het oude Griekse meden agan, hebben ze tijdens hun jeugd in hun geboorteland niet geleerd. En omdat de commerciele media alleen maar kunnen bestaan dankzij kitsch voor de grote massa worden deze bekeerlingen steeds weer in andere samenstellingen gerouleerd. Hup, daar is het hoofd weer, en die mond waaruit weer een of andere onverdraagzame mening rolt, of beschuldiging, of verdachtmaking. Ellian schrijft voor Elsevier en de NRC, dat zichzelf graag afficheert als slijpsteen voor de geest, is hoogleraar aan de Universiteit Leiden en is via ontelbare kanalen op tv en radio te beluisteren. Hij heeft een dagtaak aan het verspreiden van zijn meningen. Onder zijn vakgenoten in de juridische wereld staat hij slecht aangeschreven, en dat is niet verbazingwekkend als men rustig analiseert hoe hij argumenteert. En ook in het literaire wereldje heeft men geen hoge dunk van zijn geschreven werk. (Stan van Houcke in Het Antisemitisme van Afshin Ellian 4)

Goed reads:
Sepehr Zabih: Iran Since the Revolution
Kaveh Farrokh: Iran at War: 1500-1988

TRANSLATE

2 comments:

 1. Dank voor dit artikel.
  Ik lees dit met afgrijzen. Al sinds 2004 volg ik Ellian en zijn uiterst rechtse standpunten, zie hiervoor mijn documentetatie http://www.passagenproject.com/conservatisme.html
  maar ik heb nu de tijd en de energie niet meer.
  Het blijft belangrijk. Houd ze in de gaten, de rechtse Leidse juristen!

  ReplyDelete
 2. Ik ken je website al jaren Maria - nog steeds een uitstekende bron van informatie!

  ReplyDelete