27 November 2012

BBC - Wie begon het laatste bloedbad in Gaza?

Owen Jones, columnist bij de Britse krant The Independent zet nog eens de feiten op een rijtje. Nederlandse transcriptie onder de video."Laten we allereerst heel duidelijk zijn over wat er gebeurd is. Het hele idee over dat Hamas het bestand heeft verbroken is gewoon niet waar. In werkelijkheid is het verbroken toen Israël afgelopen oktober 15 Palestijnse strijders had gedood, een geestelijk gehandicapte Palestijn doodschoten, en een 15-jarige Palestijn had gedood bij een inval. En toen er werkelijk een poging werd gedaan om een bestand af te sluiten, heeft het tijdens dat overleg Ahmed Jabari vermoord, waardoor het dat overleg totaal onmogelijk heeft gemaakt.

Er wordt vaak gezegd, en Barack Obama heeft dat punt gemaakt, "Welk land ter wereld laat het toe dat het met raketten wordt beschoten?" Dan vraag ik u: wie ter wereld laat een belegering toe die essentiële goederen tegenhoudt; een bezetting, een bezetting die 45 jaar duurt, en een gewelddadige bezetting; en illegale nederzettingen over de hele Westelijke Jordaanoever, die een complete schending zijn van het internationaal recht. En wat we zien gedurende dit bloedbad, met de dood van 158 Palestijnen, waaronder minstens 30 kinderen... ik wil absoluut niet met statistieken strooien, maar laat me één voorbeeld van die kinderen noemen. Omar Masharawi, hij is 11 maanden oud, een klein jongetje, de zoon van BBC-journalist. Hij werd gedood door een zogenaamde "targeted strike".

Nu willen we allemaal een veilige en duurzame vrede. Maar wanneer er Israëlische ministers zijn, in deze de minister van Binnenlandse zaken, die oproept om Gaza terug naar de Middeleeuwen te sturen. En bij het vorige offensief was er een andere minister die opriep om een holcaust op Gaza toe te passen. Wanneer de zoon van Ariel Sharon in de Jerusalem Post schrijft dat Nagasaki en Hiroshima oplossingen waren om op Gaza toe te passen - wanneer we met deze mensen te maken hebben krijgen we geen duurzame vrede.

Maar de manier waarop we die wel kunnen krijgen, voor zowel Arabieren en Joden, is door een einde maken aan de bezetting, een einde te maken aan de belegering van Gaza, de illegale nederzettingen te ontmantelen, en eindelijk een rechtvaardig akkoord, dat vrede voor Arabieren en Joden verzekert, en de gehele regio."

"Er zijn twee mogelijke oplossingen. De ene is een federale, waarin Arabieren en Joden dezelfde rechten hebben. Maar blijkbaar lijkt dat voor veel mensen te vergezocht - hoewel men dat vroeger ook zei over Zuid-Afrika. Anders moet je de nederzettingen ontmantelen en het internationaal recht opleggen. Maar wat er moet gebeuren, omdat Groot-Brittannië en andere Westerse landen Israël steunen en tot de tanden bewapenen, en zich dus niet gedragen als eerlijke onderhandelaars - ze moeten druk gaan uitoefenen om Israël te dwingen om de Palestijnen hun recht te geven."

No comments:

Post a Comment