Naakte gedetineerden van kamp Amersfoort worden schoongespoten.
Kritiek op verkoop prikkeldraad Kamp Amersfoort
Nu.nl | Door Kemal Rijken | 26.11.2012 | NEDERLANDS
AMSTERDAM - De Joden, Sinti en Roma zijn kwaad op de directie van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Het voormalige concentratiekamp, dat tegenwoordig een herinneringscentrum is, doet herdenkingssouvenirs in de verkoop
Het betreft prikkeldraad dat werd gevonden tijdens opgravingen. Nu wordt het verkocht voor tien euro per stuk.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israƫl (CIDI) en leiders uit de Sinti- en Roma-gemeenschap eisen excuses.
Wreed
Esther Voet, adjunct-directeur van het CIDI: "In Kamp Amersfoort zaten voornamelijk verzetsstrijders, maar ook Sinti, Roma en Joden. Het was een uitermate wreed kamp waarin verschrikkelijk werd gemarteld. Van het kamp zelf is vrijwel niets meer over en de laatste restjes worden nu als 'souvenir' verkocht."
"Mensen hebben in dat prikkeldraad de dood gevonden", vervolgt Voet. "Wij kregen een melding binnen van een man wiens vader erin had vastgezeten, die man was verbijsterd.”
Voet begrijpt niet dat het draad voor geld van de hand gaat. "Wat is het volgende? De schoenen van Auschwitz te koop aanbieden? Ongetwijfeld zal Kamp Amersfoort te maken hebben met geldproblemen, maar om op deze manier geld te verdienen aan ondoenlijk menselijk leed dat zich daar heeft voorgedaan, is smakeloos."
Niet te spreken
Ook Rocca Petalo, voorzitter van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN) is niet te spreken over de actie. "In de zigeunercultuur is het absurd om iets met een dergelijke emotionele waarde voor geld te verkopen. De kracht van gedode Holocaustslachtoffers zit daarin. Deze doden zijn voor ons heilig."
Namens de Sinti- en Roma-slachtoffers eist hij excuses. "Kamp Amersfoort moet hier nu mee stoppen en spijt betuigen. Als de directie dat niet doet, komt er een demonstratie van Sinti en Roma bij het kamp."
Geen geld
Directeur Harry Ruijs van Kamp Amersfoort wil geen geld verdienen aan souvenirs. "De stukken prikkeldraad zijn monumentjes van onze tentoonstelling. We geven iets uit het kamp mee aan mensen die er belangstelling voor hebben. Daarnaast hebben we ook positieve reacties gehad van nabestaanden van gevangenen."
In totaal zaten er 35.000 tot 40.000 gevangenen. "De gevoelswaarde bij het draad is sterk afhankelijk van de manier waarover je over het kamp denkt. Ik betreur het zeer dat Petalo met dreigementen komt. "Ik zou niet weten waarvoor ik excuses moet aanbieden. Wel willen we graag met hem in gesprek."
Ruijs vindt de vergelijking met schoenen uit Auschwitz irrelevant. "Dat zijn persoonlijke bezittingen van mensen, maar prikkeldraad is dat niet."
Directeur Harry Ruijs met het bord van het vroegere Polizeiliches Durchgangslager.
Die foto... Een of andere NSB'er heeft met ijswater de Amsterdamse wethouder Monne de Miranda doodgespoten in Amersfoort - iets waar ik meteen aan moest denken bij het bericht.
ReplyDeletehttp://nl.wikipedia.org/wiki/Monne_de_Miranda
ReplyDeleteWow, wat een geschiedenis. Kende ik nog niet. Hier nog meer:
http://www.kampamersfoort.nl/p/salomon-rodrigues-de-miranda-
Hoewel daar de rol van de Telegraaf wordt weggelaten.
Waren dit de gevangenen van voor de bevrijding of waren het gedetineerde Nederlandse SSers en NSBers na de oorlog?
ReplyDeleteDe foto? Goede vraag, kan natuurlijk ook zo zijn.
ReplyDelete