3 February 2012

Volkskrant: Israël heeft de meeste kernwapens in het Midden-Oosten

De Volkskrant komt vandaag met twee wereldprimeurs tegelijk:

Reuters/Redactie 03/02/12, 05:18

De Israëlische regering is bang dat Iran al bijna genoeg verrijkt uranium heeft verzameld in diepgelegen bunkers om er een wapen mee te maken. Aangenomen wordt dat Israël het grootste nucleaire arsenaal heeft van het Midden-Oosten en de kernwapenontwikkeling in Iran dus als een grote bedreiging ziet. Israël heeft een militair optreden tegen Iran niet uitgesloten, maar heeft altijd gezegd dat zijn eigen kernwapens voor vredesdoeleinden zijn bestemd.

Reuters schrijft echter alleen:

Israel, widely believed to possess the Middle East's only nuclear arsenal, views Iran's uranium enrichment projects...

En dat klopt, want niemand weet officieel of Israël kernwapens heeft, maar het aantal kernbommen wordt op 200+ geschat. Israël heeft altijd atoominspecteurs de toegang geweigerd. Op 11 december 2006 zei premier Olmert van Israël per ongeluk dat Israël kernwapens had, maar nam dat de volgende dag weer terug. Ook daar kon de wereld weer omheen, geen onvertogen woord is gevallen. Maar volgens de Volkskrant heeft Israël altijd al gezegd dat het kernwapens heeft.

Het andere verzinsel van de "redactie" is dat Israël het grootste nucleaire arsenaal heeft van het Midden-Oosten. In plaats van het "enige", volgens Reuters. Hiermee zegt de "redactie" dat er meer landen in het Midden-Oosten zijn die kernwapens hebben. Alweer een wereldprimeur.

We mogen aannemen dat de "redactie" van de Volkskrant bovenstaand citaat helemaal zelf verzonnen heeft. Reuters heeft het niet geschreven. Was de auteur misschien onder (de) invloed? Iets zeggen over "vredesdoeleinden" van een militairistische bezettingsmacht die in constante staat van oorlog verkeert is eigenlijk al krankzinnig genoeg. Maar vast staat in ieder geval dat de "redactie" van de Volkskrant het nieuws zomaar uit een hoge hoed tovert.

TRANSLATE

1 comment:

  1. Misschien bedoelen ze te verwijzen naar de VS-bommen in Turkije.

    En de schrijver van Israel and the bomb is maar geëmigreerd..., maar dat is dus nergens voor nodig begrijp ik.

    ReplyDelete