21 February 2012

Novum: Khader Adnan "veroordeeld tot vier maanden administratieve detentie"

Persbureau Novum (op Nieuws.nl en in Nederlands Dagblad) voor uw dagelijkse portie disinformatie:

"Adnan werd op 17 december gearresteerd en later veroordeeld tot vier maanden administratieve detentie."Khader Adnan, die vandaag zijn 66e dag van hongerstaking in gaat, wordt voor onbepaalde tijd door Israël gevangen gehouden zonder dat hij weet waar hij van verdacht wordt, zonder aanklacht en zeer zeker zonder veroordeling. Wat het hoofdkenmerk van administratieve detentie is, wat iedere normale journalist hoort te weten. Maar voor de schurkenstaat Israël wil Novum het Nederlandse publiek wel een rad voor ogen draaien. Omdat het persbureau zich goedkoper aanbiedt dan het ANP, maken tegenwoordig ook onze zelfbenoemde "kwaliteitskranten" gebruik van hun persdienst. Vorig jaar verlengde het NRC haar contract met Novum tot 2015.

In 2008 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Novum voor het stelselmatig inbreken in de computer van persbureau ANP. De rechters oordeelden dat het misbruik werd geïnitieerd door het Novum-managementsteam. Op een bepaald moment werden er in een maand tijd meer dan 1700 berichten illegaal door Novum geraadpleegd.


Khader Adnan werd op 17 december 2011 gearresteerd. Soldaten van het Israelische Bezettingsleger vielen zijn buiten Jenin binnen om 3:30 in de ochtend. Zij gebruikten daarbij de chauffeur die Khaders vader gewoonlijk naar de groentemarkt rijdt, Mohammad Mustafa, als menselijk schild, door hem te dwingen geblinddoekt op de deur van het huis te kloppen en Khaders naam te roepen.
Een grote eenheid soldaten viel daarop het huis als schreeuwend binnen. Zij herkenden Khader en grepen met geweld vast in het zicht van zijn twee jonge dochters en met haar gezondheid kampende moeder. De soldaten deden hem een blinddoek om en bonden zijn handen op zijn rug met plastic boeien voordat ze hem het huis uitvoerden, naar een militaire jeep. Khader werd op zijn rug gegooid en de soldaten begonnen hem in zijn gezicht te slaan en tegen zijn benen te schoppen. Ze lieten hem op zijn rug liggen tot zij de nederzetting Mevo Dotan bereikten, en bleven hem de hele 10 minuten durende rit op zijn hoofd slaan. Toen ze de nederzetting bereikten werd hij met geweld uit de jeep geduwd. Door zijn blinddoek kon Khader de muur voor hem niet zien, zodat hij er tegenaan liep, waarbij hij verwondingen aan zijn gezicht opliep.

Na zijn arrestatie werd Khader verhoord, werd hem medische zorg en behandeling ontzegd, hoewel Israels gevangenisautoriteiten bekend zijn met zijn gezondheidssituatie, en onderworpen aan fysiek geweld en mishandeling. Zo werd hij aan een stoel gebonden en een houding die extreme rugpijn veroorzaakte, en zo hard aan zijn baard getrokken dat delen ervan werden uitgetrokken. Ook werden er in zijn bijzijn smerige opmerkingen over zijn familie gemaakt. Khader weigerde daarop nog iets tegen zijn ondervragers te zeggen, ook weigerde hij alle voedsel. Hij werd daarop voor straf in een isoleercel opgesloten, mocht geen familie zien, en werd middenin de nacht gewekt en naakt gevisiteerd. Khader heeft geweigerd zijn staking te beëindigen, als protest tegen de onwettigheid van zijn gevangenhouding en de mishandelingen waaraan hij is blootgesteld.

(Bron: Addameer, via Abu Pessoptimist)

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment