3 July 2011

SP 'heeft niets' met Gaza-vloot - maar dat moet geheim blijven

Chris Verweij, bevlogen bestuurslid van de SP in Wageningen, is een opvarende van de Nederlands-Italiaanse boot met hulpgoederen die naar Gaza wil varen. Momenteel is Griekenland door Israël zo onder druk gezet dat het de boot in Korfu tegenhoudt uit te varen.


Chris Verweij anno 2008. Wapenliefhebber? Verzamelaar?

De SP wil, in schril contrast met vorig jaar, ineens niet meer solidair zijn met de flotilla-actie voor Gaza. Vorig jaar was het voor de SP nog een "rechtvaardige actie om de uitgehongerde bevolking van Gaza te steunen". En was "het goed dat dit hulpinitiatief van solidariteit met de getroffen bevolking wordt genomen" want het was volgens de SP niet de bedoeling "om de burgerbevolking uit te mergelen." (bron)

Dus waarom wordt er bij de SP dit jaar hardnekkig gezwegen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld GroenLinks), en nog wel nu er een bestuurslid meevaart? Dat vroeg het bestuurslid zich natuurlijk ook af.

Chris VerweijChrisVerweij Chris Verweij
@harryvandesp Kan jij mij vertellen waarom SP de Freedom Flotilla II naar Gaza eind deze maand niet officieel steunt?
4:55 PM Jun 13th

[Harry zwijgt]

Chris VerweijChrisVerweij Chris Verweij
@PVVEmmen @harryvandesp Onzin, SP-standpunt aangaande de blokkade is helder. Reden temeer dat ik afkeuring Flotilla niet snap.
10:30 AM Jun 14th

Chris VerweijChrisVerweij Chris Verweij
@PVVEmmen @harryvandesp Je bent lekker bezig. Ik hoef geen antwoord van 'de SP', daar hoor ik zelf ook bij. Ik wil graag een antwoord (1/2)
11:03 AM Jun 14th

Chris VerweijChrisVerweij Chris Verweij
@PVVEmmen @harryvandesp van onze woordvoerder op dat gebied. Werkelijk geen idee waar je je mee bemoeit. (2/2)
11:04 AM Jun 14th

[Maar Harry blijft zwijgen]

Chris VerweijChrisVerweij Chris Verweij
@harryvandesp Mocht mijn vraag door de eropvolgende discussie zijn ondergesneeuwd; kan jij SP standpunt t.o.v. Flotilla II uitleggen?
5:43 PM Jun 14th

Harry van Bommelharryvandesp Harry van Bommel
@ChrisVerweij is particulier initiatief waar ik niets mee heb
6:45 PM Jun 14th

[Ter informatie: het was vorig jaar ook een particulier initiatief!]

Chris VerweijChrisVerweij Chris Verweij
@harryvandesp Betekent niet voor ook gelijk tegen? M.a.w.; conflicteert het met mijn sp (lokaal bestuurs)lid zijn dat ik opvarende ben?
7:04 PM Jun 14th

[Harry denkt: oei, dit mag niet in de openbaarheid!]

Harry van Bommelharryvandesp Harry van Bommel
@ChrisVerweij bel me svp even
8:29 PM Jun 14th

[Maar welk nummer dan?]

Chris VerweijChrisVerweij Chris Verweij
@harryvandesp Je hebt m'n tweet gefavourite maar geen DM gestuurd, misklik? Mijn nummer staat anders gewoon onder bestuur op sp wagen. site.
8:59 PM Jun 14th

En toen werd Chris Verweij stil over de SP. Waarom de SP de Freedom Flotilla II naar Gaza eind deze maand niet officieel steunt, zo luidde de vraag van Verweij, zullen we nooit te weten komen. Dat moet blijkbaar geheim blijven. En Verweij, de gepassioneerde SP'er? Die doet gewoon met het spelletje mee. Chris Verweij is zonder enkele twijfel zeer begaan met het lot van de volgens Van Bommel vorig jaar nog uitgemergelde Palestijnen. Maar wanneer zijn SP de handen aftrekt van de hulpactie voor Gaza blijkt Verweij toch nog wat meer begaan te zijn met de lijn van zijn partij. Dat hij vervolgens in elke publicatie zijn betrokkenheid bij de SP verzwijgt (zie ook op joop.nl: "een politiek bevlogen student uit Wageningen") onderstreept dat. Ook het rode "SP" in zijn Twitter-avatar is vervangen door het logo van de Gaza Flotilla II. Geen verassing ook, dat ze bij de Wageningse SP nog nooit van Gaza hebben gehoord.

Arme Chris. Het moet wel aan hem knagen, dat zijn loyaliteit aan de partij, en al zijn folder-uren, nog geen greintje solidariteit voor zijn actie voor de "uitgehongerde bevolking van Gaza", aldus de SP in 2010, oplevert. En natuurlijk dat de mensen in Gaza voor de SP dit jaar niet meer bestaan. Of is er soms iets anders aan de hand on the dark side van de SP?


Chris Verweij (rechts) onder hypnose op een feestje in 2009

Meer informatie alhier: SP en de Palestijnen

5 comments:

 1. Ze zijn als de dood voor Mossad acties. Kan het verdikkeme niet meer vinden maar kortgeleden in een van de actualiteiten programma's een deelneemster die niet meeging, zich bedacht had, omdat er geen deelnemerslijst beschikbaar was. Zij wou perse, en daar kan ik in komen, weten wie meevaart. Zij is als ik het goed heb een meevarend Nederlandse journaliste. Helaas heb ik het niet allemaal goed kunnen volgen. Maar nu begin ik te denken dat er inderdaad meer aan de hand moet zijn.

  Voor wat het waard is.

  Had je een tijdje gemist, ben blij dat alles goed met je is. Zo zonder aankondiging, maakte me een beetje zorgen.

  ReplyDelete
 2. Emile Roemer gat een weel "op werkbezoek" naar Israel. Zal die wel lekker in de watten gelegd worden. De SP horen we niet meer over de Palestijnse staat (VN, september).

  ReplyDelete
 3. Sjuul, die journaliste: Zie op joop.nl: Afscheid van de Gaza-vloot - Waarom ik toch maar niet meevaar met de Nederlandse boot en 'Hulpgoederen, maar vooral ook morele steun voor Gaza'.
  Maar ook: Waarom ik wel meevaar.

  Ik heb het de laatste tijd heel druk met mijn werk Sjuul - volgende week weer een 'ronde'. Maar verder gaat alles goed hoor!

  ReplyDelete
 4. Ja die berichten op Joop die had ik ook gevonden. De volgende reactie had ik klaar staan en die verliest zijn relevantie niet, nee sterker nog, gaat ook op voor hoe Hasna El Maroudi er in staat met betrekking tot hoe zij actievoeren ziet. Wat maakt het nou uit wie wat financiert en als zij zo'n hekel aan Hamas heeft heeft ze überhaupt niks op die Gaza vloot te zoeken. Dat geldt m.i. voor elke deelnemer dus ook voor Chris Verweij. Wat ze bijvoorbeeld niet begrijpen is dat als Hamas de organisatie in handen heeft de kans op valse vlag operaties door Israel minimaal is.

  Wordt een typisch gevalletje van explosief importproduct als dit conflict Israel-Palestina zo je algemene mening over de SP en/of SP-ers gaat bepalen. Heb het allemaal al eerder zien gebeuren en geloof me, een explosief is een explosief en als het afgaat zijn er in een mediaoorlog alleen onschuldigen te betreuren. Ja ook als decennia later blijkt dat het allemaal wel gerechtvaardigd was want een tijdmachine moet nog uitgevonden worden. Achteraf is nooit actueel. In deze gaat het er niet eens om of ik het nou aangaande de SP met je eens ben of niet maar gaat het er om dat ik het onverantwoord vind een buitenlands conflict uit te baten om daarmee een partij binnenlands in een kwaad daglicht te zetten. Je kan toch niet volhouden dat de SP voor Israel is? Daarvoor moet je bij de PVV zijn. Die heeft dan zeker ook die partij-democratie die je beter bevalt? Je kan ook een keer te ver gaan. Kan best zijn dat de SP jou en mij teleurstelt maar denk dan toch maar even na voor je die twee door elkaar gaat halen. Ze worden mij al te vaak in een adem genoemd. Daar hoef jij niet aan mee te doen. Dacht toch echt dat je beter wist. Jammer, je zal mijn levenservaringen hier omtrent niet delen, dus zeg ik het maar.

  Sorry, het is nou eenmaal mijn in de loop van de tijd gegroeide mening dat explosieve importproducten alleen bedoeld zijn om lokale acties in de kiem te smoren en dat is wat ik nu ook weer zie gebeuren. De plaatselijke bevolking is de dupé, nu dan weer eens de Gazanen. Max van Lingen ziet het allemaal wel goed, benoemt het niet, en gaat door.

  ReplyDelete
 5. Sjuul, de SP heeft twee gezichten, maar dat willen ze geheim houden. Ze bedonderen hun kiezers. Daarom lees je op hun website niets over over de Gaza-vloot, niets over het bezoek aan Israël volgende week, en ook niets over het stemmen voor de PVV motie 35% Nederlandse muziek (met steun van VVD, CDA en SP), die nu aangenomen is. En hebben SP'ers een zwijgplicht opgelegd gekregen.

  De vraag, en ook jouw vraag is in wezen: je kunt hier beter je mond over houden want dat is beter voor de Palestijnen. Dat ben ik niet met met je eens, en ik zal in een nieuw log uitleggen waarom - dat op de SP niet van toepassing is.

  ReplyDelete