6 May 2011

Voor Gretta Verboden

Mocht u volgend jaar tijdens Dodenherdenking thuis zijn, en net als ik geen 2 minuten stilte in acht willen nemen, sluit dan eerst de gordijnen, want uw buren zouden de politie wel eens kunnen waarschuwen.Ik zeg gelijk maar waar het wat mij betreft op neer komt. Ik heb al eerder geschreven dat ik niets met Gretta Duisenberg heb, maar over de opgeklopte hetze die ik vandaag in de kranten lees ben ik zeer verontrust. Immers, als dat zo doorgaat, kom ik straks ook aan de beurt.

Het begint hier aardig op de DDR te lijken. Al langer denk ik dat er een handjevol mensen zijn die elke scheet die Duisenberg laat uitvergroten tot Holocaust-proporties met als doel een normaal leven voor haar onmogelijk te maken. Gisteren werd weer even bewezen dat deze mensen ook substantiële invloed hebben op onze commerciële nieuwsmedia, die blijkbaar knippen als een scheermes wanneer zij hun stem verheffen. Dus ook de zelfbenoemde 'slijpsteen voor de geest' capituleerde voor de druk, en publiceerde boude beweringen zonder aan wederhoor te hebben gedaan: Gretta Duisenberg veroorzaakt rel tijdens Dodenherdenking.

Journalist Hans Klis schrijft in de NRC kritiekloos de mening van de eigenaresse Wilmar te Winkel van het Amsterdamse restaurant l’ Entrecôte et les Dames (recensies) over. Ook publiceert de NRC de tweets van wannabe "journalist" Alexander Bakkes - tevens ober in het restaurant én de zoon van de Wilmar te Winkel. De Volkskrant doet hetzelfde, maar publiceert ook de paparazzi-pogingen van Bakkes, op wiens foto's niets belangwekkends te zien is.

Nog geen 24 uur na de mediahetze blijkt het één groot maar vilein fantasieverhaal te zijn geweest. Ook de politie ontkent haar uit het restaurant verwijderd te hebben. Maar ondanks de follow-ups in de kranten is de schade natuurlijk weer gedaan.

Advocaat en joodse loonie Herman Loonstein, oprichter, "voorzitter" en ook het enige lid van "Federatief Joods Nederland", roept de horeca op om Gretta Duisenberg tot "ongewenst persoon" te verklaren. De vraag is of je iemand die zo weinig benul heeft van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting dat kwalijk mag nemen?

En zo werd de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag anno 2011 met behulp van de nieuwsmedia 'gekaapt' door lieden die verdriet over de gevallenen tijdens de Duitse bezetting en de liefde voor vrijheid ondergeschikt hebben gemaakt aan het demoniseren van politieke tegenstanders, en oproepen tot... nazi-methoden!

Follow-up: De Dagelijkse Standaard: broeinest van antisemieten/nazi's

4 comments:

 1. Sonja,

  Heb je toevallig gekeken naar Een Vandaag, vandaag?

  Het kader waarbinnen we ons bevinden vanaf de eerste seconde is de discussie rond de vraag; wat is martelen? Het stuk begint met (en ik citeer losjes) “gedetineerden vastbinden naast een woest bijtende hond, gevangenen wakker houden met heavy metal muziek. Het Amerikaanse leger onderwerpt terreur verdachten aan ‘harde ondervragingen’. Dit is ‘het frame’ van Een Vandaag, harde ondervragingen. Gevolgd door de ‘tegenstander’ van deze technieken; “mensenrechtenorganisaties noemen het eerder martelen’.

  Maar het werkt want de verblijfplaats van OBL kwam ‘blijkbaar’ boven door te martelen. Vervolgens worden we geconfronteerd met een Israeli ons waarschuwt voor ‘terrorist attacks’ dat het noodzakelijk maakt te martelen.

  Vervolgens wordt Obama’s belofte Gitmo te sluiten gevolgd met “de gevangenen in Gitmo moeten de brute folteringen en mensenrechtenschendingen ondergaan. Het woord ‘moeten’ is werkelijk creepy als je het hoort.

  Vervolgens zie je een gevangenis en hoor je iemand roepen dat ‘onschuldige zijn opgepakt en dat al qaida nu van 50 leden er een half miljoen heeft’ Wie of waar deze tekst vandaan komt wordt niet gezegd, enkel dat het er nu een half miljoen zijn.

  Dit wordt gevolgd door een vage bekentenis van Obama dat martelen onmisbaar was bij het vinden van OBL. Obama schijnt te reageren op de beschuldiging van martelen met “that’s who we are” en uiteraard dat het ons ‘veiliger maakt’.

  De reporter volgt met: “Geavanceerde ondervragingstechnieken zoals martelpraktijken eufemistisch worden genoemd, of was het het veel gebruikte en bekritiseerde ‘waterboarding’?

  Of? Wat of? Martelen wordt hier neergezet alsof het geen martelen is, maar een ‘bekritiseerde techniek’. En dan ‘in elk geval de techniek is effectief gebleken’.

  Argue with that!

  ReplyDelete
 2. Dan wordt een Israelische mensenrechtenactivist geciteerd ‘dat het een feit is dat martelen vuil en vies is (parafraserend mijnerzijds) en dat in de meeste landen toch plaatsvindt (martelen).

  Een Vandaag vervolgt met: “Israel, een land dat, om Palestijnse aanslagen te voorkomen, gebruik maakt van (Ik citeer Een Vandaag) “Discutabele ondervragingstechnieken”.

  Direct gevolgd door een voormalig chef van ‘de’ Mossad, Yatom, zegt;’It’s not torture, of course not, mayby the prisoner will call it torture. It’s an unpleasant situation. No doubt about that’.

  Hij vindt de hele discussie ‘elitair’. “Als we in Nederland met zoveel aanslagen te maken zouden hebben, dan zouden we wel anders piepen’.

  Dan komt onze expert; jurist Geert Jan Knoops. Hij vindt het maar niets dat martelen, zo begint zijn bijdrage. Hij ‘verafschuwt’ de methode.

  Een Vandaag vervolgt met “ook al leidt martelen tot resultaat, volgens Knoops is het in geen geval te verdedigen, het is volgens hem ook nog nooit aangetoond dat martelen werkt’.

  Zie je de clou? Nu is het wel aangetoond; we’ve got him!

  Dan komt weer die ‘token’ (als in Token van South Park, de ‘Token Black’) mensenrechtenactivist in beeld, ze zegt “dat het niet uitmaakt of martelen goede resultaten oplevert, maar dat het iets is dat iemand een ander nooit mag aandoen”. Haar moraal is absoluut. Het ‘frame’ however is dat wat wij willen bereiken met het martelen van de ‘monsters’ (i.e. terrorists) de middelen heiligt. Of zoals Een Vandaag pretendeert: ‘een botsing tussen mooie idealen en de harde praktijk’.

  En dan de Grand Finale: Knoops, een z.g vervent tegenstander van ‘dit soort praktijken’ zou geen zaak aannemen van iemand die gemarteld is door het Obama regime, want”Ik begrijp uw verzoek, u heeft een internationaal rechtelijk punt, maar zo’n aanklacht is volstrekt kansloos”.

  Dit stukje neo-propaganda zoals ik het zou noemen is niet om ons om de tuin te leiden, maar om ons te conditioneren dat ‘technieken’ die we ‘vroeger’ martelen noemden nu in een ander licht moeten worden gezien. Per slot van rekening heeft het OBL opgeleverd en tot slot heeft het totaal geen zin via juridische weg verhaal te halen, het zou volgens onze expert, Knoops, nooit lukken gezien de huidige politieke realiteit.

  Welcome to the new real politiek on prime-time Dutch (& subsidised) television.

  Sorry dat ik zo doordraaf, maar mijn god!

  Kijk zelf: http://www.eenvandaag.nl/buitenland/37792/osama_gevonden_dankzij_omstreden_guantanamo

  ReplyDelete
 3. Niet gezien... Ja, EenVandaag is ook afschuwlijk. Maar dat geldt ook voor Netwerk en Nova, en vergeet Pauw & Witteman niet. Martelen is alleen nog martelen wanneer het goed uitkomt.

  Lees ook bij Stan: Het Nederlandse leger martelt

  Mag ik een post maken van jouw twee commentaren - met de uitzending?

  ReplyDelete