21 March 2011

NL oorlogspropaganda (2): "de goede kant" van bombardementen

Bernard HammelburgNederlandse oorlogspropaganda Libië (2). Journalist Bernard Hammelburg wordt door BNR Radio opgevoerd als "deskundige". Wat voor deskundige? Lobbyist voor de wapenindustrie?

Bernard Hammelburg: Wat de Amerikanen willen horen is dat er noet nog weer een Irak of Afghanistan drama op ze afkomt, want ze weten dat dat soort oorlogen niet te winnen zijn - niet op de grond. Dus het enige wat je kunt doen is luchtaanvallen, veel kruisraketten...

Interviewer: Da's niet goedkoop

Bernard Hammelburg: Elke kruisraket kost een miljoen dollar, ze hebben er al 110 afgeschoten, dus da's veel geld. Dat moet de belastingbetaler opbrengen. Aan de andere kant, de defensieindustrie verdient - da's echt waar - zo'n periode zich helemaal blauw, dus d'r zit ook wel weer een goeie kant aan hoor."

Hammelburg meent dat "dat soort oorlogen niet te winnen zijn", en daarom is bombarderen volgens hem "het enige" dat je kunt doen - met veel kruisraketten. Maar bombarderen helemaal niet "het enige" dat je kunt doen. Zodoende propageert Hammelburg bombardementen op Libië, als enige optie nog wel, en heeft dit dus niets met informatie en journalistiek te maken, maar alles met het uitdragen van zijn politieke visie.

Daarnaast geeft Hammelburg te kennen dat er aan bombardementenn een goede kant zit, omdat de belastingbetaler de enorme winsten voor de "defensieindustrie" (een eufemisme voor oorlogsindustrie) moet ophoesten. Voor wie spreekt Bernard Hammelburg eigenlijk?


Beluisteren en downloden bij BNR: 20 maart 2011, 13.25-13.35 (10 min.)

A protestor holds a banner during a Stop the War coalition demonstration
opposite no 10 Downing st London on March 20, 2011.

Wilt u correct geïnformeerd worden?
» The case against bombing Libya
» 10 Reasons to say no to western intervention in Libya

1 comment:

  1. Sterk. Ik irriteer me ook dood aan die absoluut hysterische Bernard Hammelburg die hysterisch vaak op basis van hysterisch weinig, gerespecteerde leiders van willekeurige Islamitische landen als Hysterisch en Gek benoemd. Een van Neerlands de meest gevaarlijke propagandisten. Is het onmenselijk om iemand die zoveel haat zaait, Nederlanders achter een oorlog schaart op basis van regelrechte leugens, dood te wensen? Ik zeg van niet.

    ReplyDelete