12 March 2011

Bestuurslid Iraëlische nederzettingenbus in Nederland: "Het is bijna een kwestie van weer thuiskomen"

Gisteren werd bekend dat het Israëlische bedrijf Egged Bus Systems (EBS) de busdienstensten in Waterland van Arriva gaat overnemen. Dit hoort de 'bus of shame' te heten, aangezien het op de Westelijke Jordaanoever, onder Israëlische militaire bezetting, de illegale joodse nederzettingen faciliteert. Volgens het internationationaal recht is de exploitatie van bezet gebied een schending van de mensenrechten van de bewoners. (lees hier meer)

Noord-Holland is zodoende vanaf december dit jaar 8 jaar lang medeplichtig aan de schending van mensenrechten op de Westelijke Jordaanoever.

Een bestuurslid van Egged Nederland geeft in een interview met RTV Noord-Holland aan met "een zekere trots vervuld" te zijn met het winnen van de aanbesteding. Deze volgde op een contract met Polen. Trots, want "het is een kwestie van weer thuiskomen, bijna", aldus het bestuurslid. Hij geeft hiermee in wezen aan dat de buitenlandse activiteiten van Egged niet alleen een zaak van bedrijfsvoering is, maar ook een politieke zaak is, waarin aan de holocaust gerefereerd wordt.


Israëlische controlepost (checkpoint) op de bezette Westelijke Jordaanoever.

"Well, it’s a trick, we always use it"

Amy Goodman van Democracy Now interviewt de voormalige Israelische minister Shulamit Aloni. Bij Europese kritiek op de Israëlische misdaden wordt de holocaust naar voren geschoven (en in de VS 'antisemitisme').

"When from Europe somebody is criticizing Israel, then we bring up the Holocaust. When in this country people are criticizing Israel, then they are anti-Semitic. (...) And it's very easy to blame people who criticize certain acts of the Israeli government as anti-Semitic, and to bring up the Holocaust, and the suffering of the Jewish people, and that is justify everything we do to the Palestinians."

Gehele uitzending van Democracy Now hier te bekijken (citaat ± na 50 min.), en kort op YouTube:Gerelateerd:
» Van nederzetting naar nederzetting in Noord-Holland
» The Holocaust industry: reflections on the exploitation of Jewish suffering, by Norman G. Finkelstein (preface)

No comments:

Post a Comment