11 December 2010

Familie Evers emigreert traditioneel

Wanneer een prominent, of in deze familie van, in Nederland 'antisemitisme' roept is dat een garantie voor een royaal aantal koppen in de krant. Vandaag is het weer: Zoon rabbijn Evers emigreert om antisemitisme. Benzion Evers volgt het advies van Frits Bolkestein op. Dat is natuurlijk zijn goed recht. Wanneer zijn gezin zich in Israël, een bezettingsmacht die al 63 jaar in staat van oorlog met zijn bewoners en buren is, veiliger voelen, is de emigratiewens alleen maar logisch. Zaak is dan wel dat ze niet naar een joods getto op de Westelijke Jordaanoever verhuizen. Hoewel je daar wel ongegeneerd met wapens mag lopen, er een joodse ordedienst is én de bescherming van het bezettingsleger, de zaak stevig ommuurd is met hekwerk, en ze daar van wegen gebruik kunnen maken die exclusief voor joden zijn aangelegd. Het is maar waar je je prettig bij voelt.


Benzion Evers (in De Gelderlander)

Vader Evers meent dat Israël niemand bezet omdat, om kort te gaan, zijn god dat heeft gezegd. En omdat "Judea" nu eenmaal "Jodenland" heet. Wat het Internationaal Gerechtshof zegt, het hoogste rechtsorgaan ter wereld, daar heeft de rabbijn geen boodschap aan. Simpelweg omdat daarin volgens hem "meer Arabieren zitten dan Joden". De wereld van rabbijn Evers bestaat hoofdzakelijk uit joden en niet-joden. En dat is opmerkelijk, omdat dat ook een van de hoofdkenmerken van een antisemiet is.


De joodse broeders van rabbijn Evers vieren feest terwijl zij naar de bombardementen op Gaza kijken.

Emigratie uit Nederland is familietraditie Evers

Wat we in de hijgerige berichtjes echter niet lezen is dat het hele gezin Evers naar het buitenland emigreert. Het betreft gewoon een familietraditie. In een artikel van De Stad Amersfoort (25 oktober 2006) lezen we dat rabbijn Raphael Evers 11 kinderen heeft. "Alleen de oudste zoon met vrouw en kind woont in Nederland en het contact met de andere kinderen verloopt via de telefoon en computer, omdat ze in het buitenland studeren en wonen. Slechts de jongste twee wonen nog thuis." Ik neem aan dat wanneer de "jongste twee ... nog thuis" wonen, dat die (ten tijde van publicatie) in het buitenland studeerden.

"Ik ga niet emigreren"

Uit het bericht van het NIK van 7 december jl. kunnen we opmaken dat Evers tegen EU-president Herman van Rompuy heeft gezegd dat hij niet gaat emigreren, want hij gaat "de wortels van het antisemitisme blootleggen", omdat de situatie in Amsterdam bar en boos is. Vreemd, want volgens de rabbijn was er in februari dit jaar nog weinig aan de hand. En is het nog merkwaardiger dat zijn zoon Benzion 3 dagen later in de Telegraaf meldt dat hij dat zijn vader na zijn pensioen wel gaat emigreren. Ook naar Israël.

No comments:

Post a Comment