9 April 2010

Volkskrant noemt coupplegers met raketwerpers "demonstranten"

Stan van Houcke vestigde de aandacht op een opmerkelijk fenomeen in onze zelfbenoemde 'kwaliteitspers':

Volkskrant 7 april 2010: 'Demonstranten Kirgizië doden minister'


Bijschrift bij deze foto: "Een demonstrant schiet tijdens protesten in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek. (AP)"

Stelt u zich het eens voor, zo iemand bij het Paleis op de Dam, of op het Binnenhof. Zou onze zelfbenoemde "kwaliteitspers" die dan ook een "demonstrant" hebben genoemd? Reken maar van niet. Dat was een "terrorist" geweest, en anders een "militant", of misschien wel een "extremist".

Benamingen van de coupplegers in genoemd artikel:
  • - demonstranten
  • - antiregeringsdemonstranten
  • - betogers
  • - in het zwart gehulde jonge mannen
  • - oppositieactivist
Vanwaar deze absurde benamingen voor een groep mensen die met gewapend geweld de macht overnemen in Kirgizië? Lees vadaag in de Volkskrant: Amerikaanse basis Kirgizië blijft open, en trek uw conclusies. Stan van Houcke bericht:

We weten nu al dat de praatjes dezelfde blijven: volk, vaderland, opbouw. We weten ook dat de repressie zal blijven. Alleen de poppetjes veranderen. En achter de schermen onderhandelen de Amerikanen al twee dagen met de 'revolutionairen' over hoeveel geld er betaald moet worden om hun militaire basis in Kirgizie open te houden. Rekeningen worden geopend in Zwitserland, de eerste aflossingen gaan morgen al de deur uit. Democratie? Dat is geen exportproduct, echte democratie is een diep doorleefde werkelijkheid, dat kun je niet uitvoeren, dat komt van binnen uit. Alleen propagandisten en zwendelaars beweren anders. (De Revolutionairen, 8 april 2010)

Als u het nog niet begrepen heeft, dan valt dit fenomeen kort uit te leggen. Omdat Amerika Kirgizië hard nodig heeft voor de oorlog in Afghanistan, maakt het de Obama-regering absoluut niet uit wie het land regeert, als ze maar om te kopen zijn. Dat heeft Amerika ook gedaan bij de zogeheten 'Tulpenrevolutie', die geen revolutie was, maar een coup, aangezwengeld, georganiseerd en gefinancierd door de usual suspects als de globale regime change-organisaties National Endowment for Democracy, Freedom House, en natuurlijk niet te vergeten de CIA. De bedoeling is dus dat Kirgizië een Westerse bondgenoot blijft, en dat gaat niet lukken wanneer je de toekomstige machthebbers terroristen gaat noemen. En niet in de laatste plaats zou dat de eigen reputatie, en de geloofwaardigheid van de war on terror beschadigen. De VS was er dan ook als de kippen bij om het "geen anti-Amerikaanse coup" te noemen. Zodoende is de consensus dat deze militanten "demonstranten" heten, en zo berichten vrijwel alle nieuwsmedia dan ook.


Dit is volgens de Volksrant een demonstrant. Maar ook wanneer dit niet Kirgizië zou zijn, maar, bijvoorbeeld, het Paleis Noordeinde?


Nog meer Kyrgizische "demonstranten", nu met een schild en een raketwerper. Jawel, een "demonstrant" met een Rocket Propelled Grenade (RPG). Waren de spandoeken misschien uitverkocht? Vraag het de Volkskrant eens...

Met de militaire coup in Honduras sprong de Volkskrant ook al zo raar om. Dat was namelijk geen coup, maar een militaire 'omsingeling van het presidentiële paleis"' te bescherming van, nota bene, de nieuwe "interim president".

No comments:

Post a Comment