19 November 2009

Schurkenstaat Israël bouwt door

'Uitzicht op Zion': "The winding alleys of the Old City, the Temple Mount, the city walls, the Mount of Olives and the City of David will be all yours!"

VS verbijsterd over nederzettingenplan Israël

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn "verbijsterd" over de goedkeuring die de Israëlische autoriteiten hebben verleend voor de bouw van negenhonderd woningen voor joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Deze actie maakt het nog moeilijker om het vastgelopen vredesproces nieuw leven in te blazen. Dat meldde woordvoerder Robert Gibbs van de Amerikaanse regering dinsdag.

De speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, heeft volgens Israëlische media maandag in Londen nog een naaste medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd van de voorgenomen bouw af te zien. Vergeefs, want de planningscommissie van Jeruzalem ging dinsdag akkoord met de bouw van de omstreden huizen. Het gaat om de uitbreiding van een kolonie die de Israëli's Gilo noemen [zie: Nof Zion]. Daar wonen reeds 40.000 kolonisten. ... "We maken hiertegen bezwaar en we maken bezwaar tegen andere praktijken van Israël in Jeruzalem als het gaat om huisvesting, inclusief de voortgaande trend van uitzettingen van Palestijnen en de verwoesting van hun huizen", aldus een woordvoerder van het ministerie.


Ultra-nationalistische Israëlische demonstrant in Gilo, 16 maart 2008

De Amerikaanse en Israëlische media gebruiken consequent de karakterisering "dismayed", dat ontzet, ontsteld, geschrokken, verbluft, verbijsterd of verslagen betekent. Het werd uitgesproken door de Witte Huis woordvoerder Robert Gibbs (Haaretz): "We are dismayed at the Jerusalem Planning Committee's decision to move forward on the approval process for the expansion of Gilo."
Maar volgens de Wereldomroep en de NOS is de VS slechts "ontstemd", en volgens de NRC "misnoegd". Wat een merkwaardige 'vertaling'. Maar voor degenen die op de hoogte zijn van het Israëlische beleid komt dit nieuws niet als een verassing. Israël geeft immers al decennialang aan lak te hebben aan de internationale gemeenschap, het internationaal recht, en het zogeheten "vredesproces". Ook de New York Times helpt Israël's etnische zuivering een handje: in 2007 promootte de krant bijvoorbeeld vakantiehuizen in Gilo voor Amerikaanse kopers. Die vormen momenteel een kwart van de bewoners van de joodse nederzetting.

No comments:

Post a Comment