15 August 2006

Harald Doornbos: Free your mind

Groeten uit zonnig Tyrus

Journalist Harald Doornbos schrijft op zijn weblog HARRYZZZ over de oorlog in Libanon vanuit zijn standplaats Tyrus (Tyre) in Zuid Libanon. Het komt op mij over als een reuze lollige job, inclusief moppen, en dat het allemaal reuze meevalt daar - absoluut niet het drama is dat de media ons dagelijks voorschotelt. Om zijn waarheid te bevestigen beroept hij zich op het feit dat hij op die plek gestationeerd is, en dat het wel erg makkelijk is om vanuit Nederland een stukje over de oorlog te schrijven. Dat Doornbos zich heldhaftig temidden van het strijdgewoel durft te begeven hebben we al gezien, toen hij op 28 juli in volle militaire uitrusting tot op 1 kilometer van de Israëlische grens durfde te rijden - een dodenrit van wel 18 kilometer! Hij vroeg zich daarbij af of het eigenlijk geen vakantiereisje was, maar geeft later toe dat de "ralley" wel wat "ongemakkelijk" was. Waar een professionele BBC crew het van in hun broek doen, dat noemt Doornbos een aardig tijdverdrijf. Stoer man!

Bombardementen op Tyrus "nogal miniem"

Op 11 augustus gaat Doornbos er speciaal voor zitten om wat "misverstanden" over de Israëlische bombardementen weg te nemen. Zo redeneert hij dat er in Tyrus drie appartementen zijn gebombardeerd (waarvan twee Hezbollah-kantoren), en aangezien het centrum van Tyrus er 10.000 heeft is dat "nogal miniem". Blijkbaar weet Doornbos niet wat een appartement is (een afzonderlijke woning in een groter gebouw), omdat hij ook beschrijft dat er van één "appartement" wel 4 verdiepingen weggebombardeerd waren - dus hoeveel echte appartementen zijn dat. Ook rekent hij gemakshalve de 'buitenwijken' van Tyrus niet mee (wel 300 meter van het centrum!), die naar zijn eigen zeggen "fiks aan puin zijn gebombardeerd". Maar wat zou het, aangezien hij "met eigen ogen" heeft gezien hoe Hezbollah een week geleden daar vandaan raketten afschoten. Alleen lees ik bij ons Harald nergens dat het ook logisch is dat Hezbollah Israëlische gemeenschappen bombardeert van waaruit het IDF granaten afschiet...


Slechts drie appartementen?

Misschien is het zonnige terras van Doornbos' strandhotel (zijn vorige hotel lag in moslimgebied en dat vond hij te gevaarlijk) te beperkt om een oorlog mee te verslaan. Misschien moet hij eens langswippen bij het Jabal Amel Ziekenhuis vlakbij. Of moet hij zich zowiezo eens buiten het gezellige stadscentrum begeven, waar zich een leven afspeelt waar Harald blijkbaar geen notie van heeft. Of wil hebben.

Ons Harald sluit af met een belangrijke mededeling voor het domme Nederlandse volk:

"Free your mind, denk niet in cliché's. En als je me niet gelooft, kom dan maar hier naar toe...(en toen bleef het stil)"

2 comments:

  1. Ongelooflijk hoe deze oud-collega van De Waarheid is afgezakt. Als embedded journaist in Irak had hij ook al van die praatjes: die verslaggeefster van Il Manifesto had het als anti-Amerikaanse aan zichzelf te wijten dat zij onder vuur was genomen, schreef hij. Excuses dat ik hem ooit bij de radio heb laten debuteren - maar dit viel niet te voorzien toen..

    ReplyDelete
  2. hier sonja kan je weer een paar dagen masturberen:

    http://nl.altavista.com/image/results?itag=ody&q=dead&kgs=1&kls=1

    zal voor jou wel geen probleem zijn de arabieren er uit te halen, de rest telt toch niet mee

    ReplyDelete