5 November 2005

bush is geen molenaar

Op 19 maart 2003 sprak president Bush de natie toe, waarin hij aankondigt de wereld te bevrijden van "an outlaw regime that threatens the peace with weapons of mass murder."

Op 4 augustus 1964 sprak president Johnson de natie toe waarin hij Noord-Vietnam beschuldigde van een "open aggression on the high seas against the United States of America."

Inmiddels zijn de leugens van de Bush regering uitgebreid ontmaskerd in de media. Dat de oorlog tegen Vietnam op eenzelfde soort leugens is gebaseerd is echter minder bekend.

De regering Johnson zag zich gelegitimeerd om Noord-Vietnam aan te vallen omdat Vietnam volgens hen 2 Amerikaanse marineschepen liet zinken in de Golf van Tonkin. Maar, zo is gebleken, een bewijs voor het Tonkin "Incident" is nooit geleverd. De hele zaak was gebaseerd op de 'observatie' van een onervaren 23-jarige sonar operator.

Desalniettemin werd de hysterie opgeklopt door verklaringen van militaire en nationale beveiligingsmensen, deed de pers mee aan bloedstollende verhalen over niet bestaande aanvallen, en zelfs Johnson droeg persoonlijk bij aan het verzinsel voor congresleden met "Een aantal van onze jongens drijven daar in het water."

De openbaring van deze nieuwe informatie (alhoewel vanaf '66 dergelijke publicaties hier en daar in de pers zijn verschenen) is door de Bush regering continue tegengewerkt. Dat is te begrijpen. De overeenkomst met de oorlog met Irak is namelijk uitermate pijnlijk. Maar deze zaak in de doofpot houden - officiƫle regeringsleugens, nepdocumenten en verzonnen incidenten die het land in een bloederige, nutteloze en immorele oorlog sleepte - alleen maar om de eigen misdaden te beschermen, is laf.

Foto links:
1968: links heeft altijd voor vrijheid van meningsuiting gestreden. Jammer dat rechts, traditioneel tegen vrijheid van meningsuiting, die vrijheid heeft verkracht tot een lelijk en racistisch monster.


In ieder geval zijn we er in Nederland op vooruitgegaan. We hoeven geen "Bush molenaar!" meer te roepen. Riep men in Nederland tijdens de Vietnamoorlog "Johnson moordenaar!" dan werd je door de politie opgepakt en of in elkaar geslagen. Maar verder steunt dit kabinet nog steeds kritiekloos de oorlogsmisdadigers in Washington. Zij steunen een leugen.

(Bron: Los Angeles Times)

No comments:

Post a Comment