26 September 2012

Duizenden Spanjaarden bestormen parlement, foto's

Nergens lees je een titel die de werkelijkheid het best benaderd: "Spanjaarden bestormen parlement". De werkelijkheid is blijkbaar te controversieel om aan de lezer voor te leggen.

Vandaag gingen tienduizenden Spanjaarden de straat op in Madrid om te protesteren tegen de bezuinigingen en voor democratie. De bijna dagelijkse acties en betogingen in Spanje (en Griekenland) gaan grotendeels aan Nederland voorbij. We zijn meer in de ban van "de ernstig getraumatiseerde bevolking van Haren". Een Twitter-vriend merkte op: "Mensen in een villadorp zijn al snel veel zieliger dan mensen in 'de buurten'." Wanneer die "ernstig getraumatiseerde bevolking van Haren" een bezoekje aan Afghanistan of conflictgebieden in Afrika zou brengen waren ze meteen genezen. Maar ja, doorgaans is het lot van zijn medemens in verre landen niet iets dat de gemiddelde villadorpbewoner bezighoudt.



Politie treedt hard op tegen betogers in Madrid

Duizenden Spanjaarden zijn vanavond samengestroomd op het Neptunusplein in Madrid, vlakbij het Congresgebouw, om hun ongenoegen te ventileren over het bezuinigingsbeleid van de rechtse premier Mariano Rajoy. De demonstranten eisen een "echte democratie" en willen dat de regering ontslag neemt. Toen zij aanstalten maakten om een menselijke ketting rond het parlementsgebouw te vormen, trad de oproerpolitie met harde hand en dito wapenstok op. Er vielen tot nog toe vijftien arrestaties en zestien gewonden.


Spaanse politie belet betogers hardhanidg parlement te omsingelen


Madrid ongerust over "instabiliteit" die Catalonië veroorzaakt

De Spaanse regering is ongerust over de "enorme instabiliteit" die de spanningen in Catalonië veroorzaken. In de regio start een drie dagen durend debat dat tot vervroegde verkiezingen kan leiden.

"Ik geloof dat het debat op dit moment een enorme instabiliteit schept", aldus de woordvoerster van de conservatieve regering, Soraya Saenz de Santamaria, op de radio Cadena Ser.

Gemiste kans

De Catalaanse president Artur Mas beschuldigde donderdag Spanje ervan "een historische kans" te hebben gemist door geen onderhandelingen te willen voeren over een budgettaire autonomie voor de regio. Catalonië en Madrid verkeren in een open crisis, onder meer naar aanleiding van de onafhankelijkheidsbeweging in de regio.

De woordvoerster riep Mas op goed na te denken over de prioriteiten van de bevolking, naar aanleiding van de ernstige economische crisis in het land. "Ik vraag hem om meer aan de werklozen in Catalonië te denken", klonk het. "Want met zijn acties is hij bezig een nieuwe crisis aan de crisis toe te voegen."
Financiële betrouwbaarheid

De woordvoerster zegt dat een institutionele crisis schadelijk voor Spanje is. Vooral ook omdat de markten het land in de gaten houden, aangezien getwijfeld wordt aan zijn financiële betrouwbaarheid.

Het parlement van Catalonië start dinsdag een debat van drie dagen over het algemeen beleid. De nationalistische partij CiU van Artur Mas roept op om een tekst te stemmen, die vraagt "de wil van het Catalaanse volk te consulteren", aldus de krant El Pais. Die tekst kan dus tot vervroegde regionale verkiezingen leiden.
































TRANSLATE

No comments:

Post a Comment