Sikhs roepen anti-Amerikaanse slogans tijdens een demonstratie in New Delhi n.a.v. de aanslag in Wisconsin, 6 augustus, 2012.
Framing
Framing is de manier waarop journalisten het nieuws inkaderen. Het publiek wordt verondersteld de referentiekaders over te nemen en de wereld dus op dezelfde manier te gaan zien. Het artikel van Persis Bekkering in de Volkskrant begint netjes met de frame:
"Met hun baarden en tulbanden worden sikhs vaak aangezien voor moslims. Ten onrechte."
Bekkering's frame is natuurlijk niet dat sikhs geen moslims zijn, want dat is gewoon zo. De frame is het introduceren van de tegenstelling. Want na deze regel begint Bekkering met een opsomming waarin zij, door haar frame, de verschillen tussen moslims en sikhs aangeeft. De lezer leert zodoende wat sikhs zijn - en dus wat moslims níet zijn. Sikhs behandelen mensen "gelijk en met respect" - en moslims dus niet. Zo begrijpen we ook dat moslims discrimineren, dat zij oorlogszuchtig zijn, dat zij hun gevangenen doden en heiligdommen vernielen. Bekkering vervolgt dat sikhs, in tegenstelling tot moslims dus, zich niet "slaafs" aan religie "onderwerpen", maar goede daden verrichten, "optimistisch" zijn en "gericht op nederigheid". En zo gaat het maar door. Persis Bekkering (1987), "Journalist | Schnabbelt thans bij de Volkskrant" aldus haar Twitter-bio, die volgens mij in haar prille bestaan nog nooit een sikh ontmoet heeft, zet deze mensen neer als een soort ideaalexoten, super-vreemdelingen in Westerse ogen, zoals we met Ghandi, King en Mandela doen. En met betrekking tot haar frame: als alles wat een moslim niet is.
Bekkering lijkt te zeggen: deze schietpartij is heel erg, want hij was niet tegen moslims gericht maar tegen mensen die veel leuker en beter zijn. Die het niet hebben verdiend. Ondanks hun tulbanden en baarden.
"Love and peace"
Willem Post doet bij EenVandaag in wezen hetzelfde. Volgens hem is het "ignorance" dat sikhs in de VS met moslims worden verward. Want de sikhs zijn "love and peace" en hebben "eigenlijk een van de meest tolerante religies op aarde."
Het hippie-imago van de sikhs wordt in de massamedia schromelijk overdreven. Je vraagt je af waarom. Ik kan niets anders verzinnen dan dat gedaan wordt om moslims, door domme mensen verward met sikhs, in een kwaad daglicht te zetten. Maar sikhs schieten ook (terug) wanneer ze worden bedreigd of aangevallen. En ook zij zwaaien bij protesten boos met messen en sabels, en verbranden Amerikaanse vlaggen. En ze plegen zelfs aanslagen.
Hoe zouden deze "love and peace" sikhs in het Indiase leger aan hun medialles zijn gekomen?
Door bloemen uit te delen?
Door bloemen uit te delen?
Hoewel slechts 2% van de Indiase bevolking uit sikhs bestaat, maken ze voor 5% deel uit van het Indiase leger, waarin 10% van de sikhs officier is. De kans dat een sikh een militair wordt is zodoende 10 keer groter dan een andere bewoner van India. (Wikipedia: Sikh Regiment)
Extremisme is van alle tijden, alle mensen en (dus) alle religies
Twee leden van het Khalistan Bevrijdingsfront.
Lees meer over sikh extremisme op Wikipedia.
23 december 2001, The Guardian:
Hindu and Sikh extremists in link with BNP
29 april 2010, The Epoch Times:
Sikh Extremism on the Rise in Canada, Says Terrorism Expert
4 juli 2012, The Guardian:
EDL and Sikh men unite in using women as pawns
No comments:
Post a Comment