16 November 2012

Israëlische terreur in Gaza weer massaal verzwegen

De openluchtgevangenis Gaza wordt weer met groot Israëlisch militair geweld aangevallen, en onze media beijveren zich weer om de zaak voor Israël zo gunstig mogelijk af te schilderen. Het plaatje is als volgt: Palestijnen schieten raketten naar Israël (zomaar, spontaan), en Israël "verdedigt" zich vervolgens, met een "tegenaanval". Dat Palestijnen zich tegen de Israëlische terreur mogen verdedigen is zó taboe dat het nooit aan de orde komt. Hier de feiten over de aanloop van de Israëlische oorlog tegen Gaza.

UPDATE: Norman Finkelstein zet ook de feiten op een rijtje.


Palestinians inspect their damaged neighborhood after Israeli air strikes in Gaza City, 15 November. (Ashraf Amra/APA images)

5 november

Een onschuldige geestelijk gemankeerde Palestijn (20 jaar) wordt door het Israëlische leger neergeschoten omdat hij zich te dicht bij de grens bevond. Het werd hulpverleners 6 uur lang verboden om hem te helpen. Het is waarschijnlijk dat hij gedurende die uren overleden is. Alleen het Nederlands Dagblad/Novum wist daarover te melden: "Nabhani bezweek later aan zijn verwondingen," na duidelijk gemaakt te hebben dat het zijn eigen schuld was, want hij negeerde wel drie waarschuwingen van het Israëlische leger. U begrijpt dat de zaak heel anders voorgesteld zou worden wanneer een Palestijn een Israëlische burger zou neerschieten die te dicht bij een hek kwam, en hem of haar vervolgens urenlang zou laten liggen kreperen.

8 november


Op donderdag 8 november trok het Israëlische leger met voertuigen en helikopters in het wilde weg schietend in het zuiden van Gaza de grens over (!) waarbij een 13-jarige jongen (zie foto) werd gedood. Gewoonlijk worden deze invallen genegeerd door onze "kwaliteitspers", hoewel het ANP er deze keer een berichtje over schreef. Dat werd echter alleen door edestad.nl gekocht.

10 november

Op zaterdag 10 november schoot Israël vanaf de grens met Gaza een granaat op een groepje voetballende Palestijnse kinderen (op anderhalve kilometer van de grens), waarbij twee kinderen (16 en 17 jaar) werden gedood. Op de tent waarin de begrafenisplechtigheden plaatsvonden schoot het Israëlische leger later 3 granaten af. Twee Palestijnen (18 en 19 jaar) werden daarbij gedood en 38 gewond, waaronder 8 kinderen.

Ook op 10 november schoot het Israëlische leger een granaat op de watertank van het dorpje Khuza’a. De scherven daarvan verwondden 11 Palestijnen, waaronder 5 vrouwen en 2 kinderen - terwijl ze in hun huis waren.

Op hetzelfde moment schoot het Israëlische leger een granaat af het kantoor van de Gaza Electricity Distribution Company in Gaza Stad.

Die avond opende het leger met gevechtsvliegtuigen het vuur op gebieden ten noordwesten van Beit Lahia.

11 november

In de nacht van 10 op 11 november schoot een Israëlische gevechtsvliegtuig een raket af op een baksteenfabriekje in een woonwijk in het oosten van Gaza Stad, dat volledig verwoest werd.

Rond middernacht schoten Israëlische gevechtsvliegtuigen 2 raketten af op een metaalwerkplaats ten noorden van Jabalya, die daardoor volledig in de as werd gelegd. Een moeder en kind werden gewond door glasscherven.

Vroeg in de morgen schoot een Israëlisch gevechtsvliegtuig 3 raketten af op een betonmortelfabriek in een woonwijk in Rafah. De fabriek werd volledig verwoest.Tegelijktijd schoot een Israëlisch gevechtsvliegtuig een raket af op een kippenfokkerij in een woonwijk van Rafah, die daardoor volledig verwoest werd. Ook het woonhuis ernaast werd in de as gelegd (zie foto).

Die morgen schoot het Israëlische leger ook een raket af op een agrarische winkel naast een woonhuis in Beit Lahia. De winkel werd totaal verwoest, en het huis zwaar beschadigd. Twee aangrenzende huizen liepen ook schade op.

Al deze aanvallen, ook raketaanvallen, van het Israëlische leger op burgerdoelen (!) in Gaza worden in Nederland unaniem angstvallig verzwegen om de Israëlische terreur te rechtvaardigen.


Op 11 november was bekend dat in de 72 uur daarvoor het Israëlische leger:

...have escalated their aerial and ground attacks against the Gaza Strip.  Five Palestinian civilians, including 3 children, have been killed, and 52 others, including 6 women and 12 children, have been wounded.  Four of these deaths and 38 of the injuries resulted from an Israeli attack on a football playground in al-Shoja’iya neighborhood east of Gaza City.  Additionally, 2 members of the Palestinian resistance were killed, and some civilian facilities were destroyed or damaged. (PCHR)

Op die dag wist de NOS wel te melden dat er vier Israëliërs gewond waren geraakt, maar verzweeg dat er 52 Palestijnen, waaronder 6 vrouwen en 12 kinderen, gewond waren. De titel 'Doden bij confrontaties Gazastrook' suggereert het bekende paradigma dat er twee gelijkwaardige partijen met elkaar strijden. Dat Israëlische aanvallen en bombardementen op burgers en burgerdoelen een "confrontatie" vormen.

De tweede overbekende propagandatruc in het bericht is stellen dat Israël alleen maar 'reageert' op raketaanvallen vanuit Gaza. De bekende "zelfverdediging" - en zodoende wordt gesuggereerd dat Israël's terreur gerechtvaardigd is. En omdat het de Israëlische propaganda zou ontkrachten wordt de context, zoals de illegale en misdadige blokkade van Gaza en de gevolgen daarvan, verzwegen.

"For over five years in Gaza, more than 1.6 million people have been under blockade in violation of international law. More than half of these people are children. We, the undersigned, say with one voice: 'end the blockade now'." (Oproep van 50 VN-organisaties en agentschappen, juni 2012)

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment