23 October 2012

Aanval op Gaza-boot resulteert weer in pro-Israël propaganda

Stel je voor: op de hoogte van Marokko wordt de 'abortusboot', varend onder Finse vlag, door gemaskerde Algerijnse mariniers aangevallen in internationale wateren, en de opvarenden worden met geweld van boord gehaald en vervoerd naar een Algerijnse gevangenis alwaar ze door de geheime dienst ook weer met geweld verhoord worden. Omdat de Algerijnse regering meent dat abortussen voor Marokkanen een gevaar vormen voor Algerijnen.

Zo'n aanval zou in het Westen grote verontwaardiging oproepen, en als oorlogshandeling of piraterij geboekt worden. Maar wanneer Israël dat flikt, staan de zaken er heel anders voor.Het kleine zeilschip Estelle had aan boord: 29 activisten, onder wie 4 parlementariërs uit Zweden, Noorwegen, Spanje en Griekenland, en hulpgoedern (olijfbomen, cement, 300 voetballen, orthopedische en medische uitrusting, kinderboeken, muziekinstrumenten, theateruitrusting) voor Gaza. De inmiddels op borgtocht vrijgelaten Israëlische activisten hebben over de aanval gemeld dat deze met "excessief geweld" heeft plaatsgevonden. Opvarenden werden meermalen nodeloos getaserd en degenen die nog gevangen zitten worden verhoord door Shin Beth (Shabak), de Israëlische geheime dienst.

"Yesterday evening, when they put Dror Feiler in our cell, he told us that Evangelis had been beaten by the Shabak interrogators. The Shabak lied shamelessly to the Consuls and representatives of foreign countries, telling them that their citizens and MPs were being treated well."

Aldus de opvarende Elik Elhanan in een persbericht van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gush Shalom.

Het verhaal dat onze "kwaliteitspers" de lezer opdient lijkt echter van een andere planeet te komen. In Trouw schrijft buitenlandjournalist Sander Becker het volgende:

Aan boord van de Finse 'Estelle' waren 29 pro-Palestijnse activisten, afkomstig uit Europa, Canada en Israel. Ze wilden de maritieme blokkade van de Gazastrook doorbreken. Daar stak Israël een stokje voor. De ingreep, 50 kilometer voor de kust, verliep geweldloos; de activisten verzetten zich niet.

Aan bronvermelding of wederhoor doet Sander Becker niet, maar we hoeven er niet naar te raden. Sommige andere nieuwsorganen weten nog te melden dat dit informatie betreft van het Israëlische leger, maar Becker vindt dat blijkbaar niet belangrijk. Hij zal er zelfs geen telefoontje voor gepleegd hebben, omdat de Israëlische ambassade onze kranten altijd ruim voorziet van kant-en-klare in het Nederlands geschreven 'informatie' over de misdaden van Israël.

Vrijwel unaniem verspreidt onze "kwaliteitspers" de gebruikelijke hasbara. Zo is er nergens sprake van een aanval op een schip. Nee, Israël "stopte" of "weerde" de boot, hield de Estelle tegen, en het "stak er een stokje voor" dat het scheepje Gaza zou bereiken. En niet met een aanval, maar met een "ingreep".


Gaza na de Israëlische bombardementen in 2008/2009 tijdens de blokkade.

De zeeblokkade van Gaza is ook niet illegaal - zo beweert o.a. Trouw valselijk, in tegenstelling tot de VN - maar "omstreden". Unaniem wordt ook verzwegen dat de Israëlische aanval plaatsvond in internationale wateren, om elke schijn van illegaliteit van de aanval te vermijden. De opvarenden zijn ook "overgedragen" aan de Israëlische "immigratiedienst", in plaats van aan Shin Beth in een Israëlische gevangenis.

Volgens het Noordhollands Daglad is het Israëlische leger gewoon "aan boord gegaan" van de Estelle, alsof het een bezoekje of inspectie betrof. Het Eindhovens Dagblad beweert dat de Estelle naar de haven van Ashdod is "begeleid" door de Israëlische marine, alsof er geen enkele sprake van dwang was, maar juist bescherming.

In de meeste berichten wordt ook kort teruggegrepen op de (alweer "omstreden") aanval op "een Turks schip" (de Mavi Marmara) in 2010, dat in werkelijkheid een aanval betrof op een hele vloot bestaande uit zes schepen (de Gaza-vloot of Flotilla). Waarbij het Israëlische leger negen opvarenden had geëxecuteerd, en er meer dan 50 gewonden waren. Maar in vrijwel alle berichten wordt gesuggereerd dat de gedode slachtoffers zonder oorzaak spontaan dood neervielen. Volgens de NOS, Trouw en het Eindhovens Dagblad kwamen er bij de aanval toen "negen Turken" (in werkelijkheid acht Turken en één Amerikaan) "om het leven".

De "kwaliteitskrant" NRC en Monique van Hoogstraten van de NOS zuigen zelfs voor Israël uit hun duim dat de blokkade van Gaza in 2010 "versoepeld" is. Maar het enige waar ze aan zou kunnen refereren is een belofte die Netanyahu ooit deed aan het Midden-Oosten Kwartet - die hij nooit nagekomen is.

Geen enkele krant weet te melden dat de blokkade van Gaza illegaal is, en wat de gevolgen zijn voor de bewoners van Gaza. Ook meldt geen enkele krant het gebruik van tasers, die door de VN worden gezien als "een vorm van martelen" en een schending betreft van de Conventie tegen Martelen. Ik ga er van uit dat dat is om minister Opstelten te beschermen, die kort geleden meldde dat hij het stroomstootwapen als politiewapen wil invoeren.

Meer informatie op dit weblog

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment