28 August 2012

Arjo KlamerArjo Klamer. Professor. Hoogleraar in de economie van kunst en cultuur. In De leugen regeert, op 25 januari 2008:

De financiële en de economische wereld zijn behoorlijk gescheiden en hebben niet veel met elkaar te maken. Het is een grote misvatting dat de economie over geld gaat. De media maken van de crisis een drama en ze voeden een hype. Er is altijd wel wat aan de hand in de financiële wereld. "Ik denk dat een beetje rust op de financiële pagina gepast zou zijn, en liever ook nieuws brengen dat er echt toe doet." Willem Middelkoop is een "onheilsprofeet" die beweert dat er "samenzweringen" en allerlei andere "vreselijke dingen" aan de hand zijn. "Ik ben een wetenschapper".

Intussen ontwikkelde de kredietcrisis zich tot een brede economische crisis. Door de problemen bij de banken kwam ook het bedrijfsleven in de problemen. Bedrijven konden geen kredieten meer krijgen en het vertrouwen in de economie daalde.

Arjo Klamer. 9 maanden later, op 20 oktober 2008:Staan we aan de rand van een recessie? Is het echt zo erg of praten we onszelf de put in?
Klamer: "Vooral dat laatste. Er is een enorme hype geweest... Uberhaupt het gebruik van het woord 'crisis'... Kijk, het is een 'crisis' wanneer het daarvoor goed ging en nu slecht, maar daarvoor ging het niet goed." "We hebben geen economische crisis maar een financiële crisis." "De economie draait op zich heel goed door, ondanks al dat gedoe in de financiële wereld."

Dat er een soort angst is, onzekerheid... hoe komt dat dan?
Klamer: "Ja dat is natuurlijk de hele hype, met de media die daarover praten, drama, 'crisis' klinkt goed, grote koppen, spaartegoeden verdampen, mensen worden zenuwachtig, gaan tegen elkaar zeggen: nou ja, d'r uit, eh, geld terugtrekken, ja en dan vallen die banken, die storten in elkaar."

Enkele dagen later kwam de eurozone in recessie. In het vierde kwartaal van 2008 kromp de Europese economie gemiddeld met 1,2 procent, in het eerste kwartaal van 2009 zelfs met 2,8 procent. Er werden allerlei noodfondsen opgericht, die werden gevuld met geld van de nationale overheden. Uw geld dus. Wat dat Nederland inmiddels opgeleverd heeft: verregaande pijnlijke bezuinigingen en een snel stijgende werkloosheid.

Het instorten van de banken was volgens de domineeszoon (Klamer preekt tevens in kerken) in heel 2008 de schuld van de media, die er een "hype" en een "drama" van hebben gemaakt. Dus zal hij de bezuinigingen van nu ook wel een "hype" noemen.


28 mei 2010 - Emile Roemer spuit Beursplein 5 schoon. Maar niet echt natuurlijk.

Klamer is tevens "economisch adviseur" van de SP. Dat hebben we geweten. Toen de kredietcrisis uitbrak in de VS moet Klamer hebben geadviseerd: geen aandacht aan besteden, het is maar een hype. En bleef de SP op haar handen zitten en zwijgen. Het had haar allergrootste slag kunnen slaan met haar socialistische gelijk, maar nee, een reactie bleeft uit. Sterker nog, de SP wil niets meer te maken hebben met het socialisme, toen het vanaf 2006 voor de macht ging. De sociaal-democraten van de SP akkoordeerden het pompen van miljarden euro's in failliete banken om het kapitalistische systeem overeind te houden. Zelfs al betrof dit een buitenparlementaire actie. Ze stelden niet eens voorwaarden. Terwijl het van tevoren wist dat de burger ervoor zou gaan opdraaien. Nee, het financieel steunen van banken in nood is volgens de SP "noodzakelijk" en "onvermijdelijk". De SP is zodoende helemaal niet 'tegen de banken', alleen moet alles "wat socialer".

Als dank voor de medewerking mocht de SP'er Jan de Wit het 'onderzoek' naar de oorzaken van de crisis gaan leiden. De uitslag was ook niet erg verassend: iedereen had schuld, dus niemand had schuld. In februari 2010 berichtte de Volkskrant dat alleen de commissie-De Wit "intens tevreden" was, en onthulde het zelfs dat de "bedoeling" van die commissie was om de "welverdiende rust" te laten "neerdalen over de samenleving". Ook lazen we dat de commissie "niet-gespecialiseerd" was, en dat het te kennen gaf dat het horen van de hoofdrolspelers onder ede "niet nodig" was: "Alles wat ze wilden horen, hebben ze gehoord, zeggen ze. De vragenlijst is geheel afgewerkt."

Klamer lijkt me de ideale opvolger van Ewout Irrgang die bij de SP vertrekt. Zijn conservatisme, nationalisme en geloof (ruim de helft van de SP-politici zijn gelovig) sluiten perfect aan. Op enkele details na.

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment