14 May 2012

'Grootste Landmachtdagen ooit' kreeg laagste opkomst ooit


Landmachtdagen 2012 Oirschot

Afgelopen vrijdag (voor speciale groepen, waaronder scholen), zaterdag en zondag zijn in Oirschot de Landmachtdagen gehouden, een militair evenement dat met spannende shows de bezoekers 'informeert' over de activiteiten van de Landmacht, en hen natuurlijk probeert warm te maken voor een carrière in het leger. Deze keer werd ook het romantische aspect niet vergeten met wel twee optredens van soldaten die voor een gevulde tribune bij wijze van 'verrassing' hun (vrouwelijke) geliefden een huwelijksaanzoek deden. Uit Amerika overgewaaid. De kosten van deze campagne worden geschat op 1,2 miljoen euro. Die natuurlijk door u en ik worden betaald.


Landmachtdagen 2012 Oirschot, zelfs peuters wordt zware artillerie in handen gedrukt.
De foto pronkt op de website van het ministerie van Defensie

Deze keer had de show als thema 'Vechten voor Vrede en Vrijheid; je moet het maar kunnen!'. Je moet het maar willen, denk ik dan, bereid zijn om te sterven, niet voor de verdediging van je land of je naasten, maar voor het beschermen van Westerse financiële belangen in andere werelddelen. Met meestal als gevolg dat de burgers in die landen nog veel minder vrede en vrijheid (en veiligheid) krijgen dan ze hadden.

Dat onze nieuwsindustrie zich dienstbaar opstelt ten opzichte van het leger, door hun propaganda, zonder én met verslaggevers ter plekke, als nieuws te verkopen, blijkt uit de reportages in de pers. Het evenement was spannend, avontuurlijk, romantisch en vormde 'educatief' vertier voor de hele familie.

Allereerst wordt een opmerkelijk nieuwsfeit flink afgezwakt, of helemaal verzwegen: de opkomst op de Landmachtdagen, "dit jaar met 3000 militairen de grootste ooit", was tevens de laagste ooit gemeten (ik heb het opgezocht). We lezen echter alleen bij Omroep Brabant en Metro dat de bezoekerscijfers "tegenvielen" en dat er "minder animo" was. Zelf had ik graag iets gelezen over de context van de huidige situatie in de wereld, en de Nederlandse bijdrage aan oorlogen die sterk aan populariteit inboeten. En waarom. Dat het misschien wel logisch is dat niemand er meer trek in heeft.

Dankzij het hersenloos citeren van legerwoordvoerders door onze journalisten kunnen we lezen hoe ze de kluit belazeren:

Reformatorisch Dagblad 11 mei
"Generaal Michiel van der Laan van de 13 Gemechaniseerde Brigade verklaarde vanochtend vroeg op appel zo’n '100.000 tot 110.000 bezoekers' te verwachten."

Omroep Brabant 12 mei
"Er worden dit weekend meer dan 100.000 bezoekers verwacht."
En: "De demonstraties op het terrein werden zaterdag gretig bezocht."

ANP (KPN en Nu.nl) 13 mei
"Rond de 70.000 mensen hebben dit weekeinde de open dagen van de Koninklijke Landmacht bezocht. Die werden dit keer op de legerplaats in Oirschot gehouden. De opkomst was volgens verwachting, zo meldde een woordvoerder van de landmacht zondag."

Eindhovens Dagblad (en BN/De Stem) 14 mei
"De zondag was met 35.000 bezoekers de drukste dag. Een woordvoerster van Legerplaats Oirschot spreekt van 'een prima opkomst'."

Omroep Brabant, die zo vermoed ik door Defensie ingehuurd werd om tijdens de dagen flink uit te pakken met reportages, fotografie en video, bakte ze gisteren wel erg bruin met:

"Vooral het goede weer en Moederdag zorgden voor meer bezoekers dan de vorige twee dagen."

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment