30 July 2011

Toekomstgezicht van Nederland? Kijk in Duitsland

Mijn vriend kwam vorige week terug na een paar dagen in Duitsland rondgereden te hebben. "Overal waar je komt zie je posters hangen met 'AUSLANDER RAUS !' erop," meldde hij. Voor het 'fatsoen' staat boven die kreet in het klein gedrukt 'Kriminelle'. Het zijn verkiezingsposters voor deelstaatverkiezingen in Duitsland.


"Zodat opa morgen ook nog de straat op kan"

In 2009 merkte NRC-correspondent in Duitsland Joost van der Vaart nog op: Schokkende neo-nazi affiches in Saksen. Anno 2011 niet meer. Waarschijnlijk is het 'schokkende' van toen nu niet schokkend genoeg meer voor een berichtje in de krant.

De Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) is in Duitsland, net als onze PVV in Nederland, een normale politieke partij. In haar programma lezen we o.a.:

De heersende politieke en maatschappelijke kringen zien vooral de ‘multiculturele samenleving’ als oplossing, waarbij vervanging van het ene volk door het andere de machtskringen aan de macht moet houden. De NPD daarentegen wil de machtskringen vervangen, om het Duitse volk een toekomst te geven binnen de Europese volkerenfamilie.

Wij zijn tegen de verstofte ideologieën van voorbije eeuwen, tegen Verlichtingsutopieën, en tegen de multi-etnische excessen waaraan het Duitse volk op dit moment is blootgesteld. We zijn tegen overheersing door buitenlanders, tegen te grote invloed van het buitenland, tegen uitbuiting en onderdrukking, vóór Duitse vrijheid en voor vrijheid van de volkeren.

In de tweede helft van de jaren ’60 was de NPD in zeven Landesparlementen van het toenmalige West-Duitsland vertegenwoordigd, daarna zakte de partij tientallen jaren weg naar zeer lage scores bij verkiezingen. Vanaf 1998 stijgen de scores vooral in de voormalige DDR weer, in 2004 haalt ze met 9,2% de kiesdrempel in Saksen en in 2009 opnieuw met 5,6%, en in 2006 haalt ze ook in Mecklenburg-Voor-Pommeren de kiesdrempel met 7,3%. Bij Bondsdagverkiezingen heeft de NPD nog nooit de kiesdrempel van 5% gehaald. (Wikipedia)

Bij de Rijksdagverkiezingen van 1928 haalde de NSDAP nauwelijks 2,6% van de stemmen, maar dat was toch voldoende om Joseph Goebbels het democratische mandaat te verschaffen. Tijdens de verkiezingscampagne van de NSDAP schreef hij:

"Wij gaan de Rijksdag in om ons te bewapenen met de wapens waarin de democratie voorziet. ... Wij komen niet als vrienden, niet als neutralen. Wij komen als vijanden! Zoals de wolf een schaapskudde binnendringt, zo komen wij." (Der Angriff, 30 April 1928)

The rest is history. Nog enkele verkiezingsposters van de NPD:


No comments:

Post a Comment