12 May 2011

Verblijfsvergunning van 140.000 Palestijnen heimelijk ingetrokken

In Israël is bureaucratie het meest gebruikte instrument bij demografische repressie en etnische zuivering. Haaretz kreeg een document in handen waaruit blijkt dat tussen 1967 en 1994 de verblijfsstatus van veel Westoever-Palestijnen op reis in het buitenland zonder aankondiging of waarschuwing werd ingetrokken. Uitgerekend is dat wanneer dit niet was gebeurd, het aantal Palestijnse inwoners op de Westelijke Jordaanoever 14% groter zou zijn.


Tegenwoordig moeten zelfs Palestijnse babies een vergunning aanvragen om Jeruzalem in te komen. (Foto: Jenny Baboun, vertaalster bij Maan News Agency)

Palestijnen die op deze manier de 'CR status' (Ceased Residentcy) kregen waren onder meer afstuderenden aan buitenlandse universiteiten, zakenlieden en arbeiders die werk hadden in de Golfstaten. Door de jaren heen hebben veel van hen gezinnen gesticht, en het aantal van deze Palestijnen en hun nakomelingen ligt waarschijnlijk in de honderdduizenden, zelfs wanneer sommigen al zijn overleden.

Het Israëlische HaMoked Center for the Defense of the Individual stelt dat "de massale intrekking van de verblijfsvergunning van tienduizenden bewoners van de Westelijke Jordaanoever neerkomt op een permanente verbanning uit hun thuisland, en dit betreft een buitenrechtelijke bevolkingspolitiek en een ernstige schending van het internationaal recht."

Dezelfde politiek wordt nog steeds gebruikt tegen de Palestijnse bewoners van het bezette Oost-Jeruzalem.

Israël kent inmiddels meer dan 30 wetten die joden meer rechten geven dan Palestijnen, en kan zodoende legitiem een Apartheidsstaat worden genoemd.

Meer informatie:
» Wikipedia: Israel and the apartheid analogy
» Israeli Apartheid Laws
» Ilan Pappé: Israel's Latest Apartheid Law (22 maart 2011)
» Apartheid Israel-style - Law to keep Jews and Arabs apart (Jonathan Cook, december 2010)
» Occupation, Colonialism, Apartheid? - A re-assessment of Israel's practices in the occupied Palestinian territories under international law (full study, Human Sciences Research Council of South Africa (HSRC), pdf, mei 2009)
» Apartheid Israel: The Jewish National Fund, Uri Davis, april 2006

No comments:

Post a Comment