16 May 2011

Nederlandse media: Golanhoogte ligt in Israël

De kwaliteit van ons nieuws is tenenkrommend slecht. De meeste nieuwsbronnen melden netjes wat de Nakba is, en hoeveel Palestijnse vluchtelingen er waren en/of zijn, maar vervolgens meldt het dat de bezette Syrische Golanhoogte in "Israël" ligt.


Bewoners werden in 1967 uit de Golanhoogte verdreven. Alleen een handjevol Druzen mocht blijven, omdat Israël bang was voor kritiek van christenen in het Westen.

Gisteren demonstreerden er o.a. Palestijnen aan de grens tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever (bezet gebied), en aan de grens tussen Syrië en de Golanhoogte (bezet gebied). Toch meent onze zelfbenoemde 'kwaliteitspers' dat we hier met "de Israëlische grens" te maken hebben:

NOS (radio, website, teletekst):
- "Bij de grens van Israël met [Libanon en] Syrië leidde de herdenking gisteren tot geweld. De Israëlische politie schoot op Palestijnse betogers die Israël wilden binnengaan."

Persbureau Novem/AP (Nieuws.nl):
- "langs de grens van Israël met zijn buurlanden"
- "De politie probeerde honderden mensen te vinden die zondag vanuit Syrië door gaten in de grenshekken Majdam Shams* binnenkwamen."
*) Majdal al-Shams ligt op de grens tussen Syrië en de Golanhoogte.

VPRO (radio):
- "Vier mensen zouden zijn omgekomen op de Golanhoogvlakte, toen het leger in actie kwam tegen duizenden Palestijnen die vanuit Syrië Israël probeerden binnen te dringen."

RTL Nieuws:
- "Vier mensen zouden zijn omgekomen op de Golanhoogvlakte, toen het leger in actie kwam tegen duizenden Palestijnen die vanuit Syrië Israël probeerden binnen te dringen."

De Stentor, BN/DeStem, De Gelderlander:
- "Vier mensen zouden zijn omgekomen op de Golanhoogvlakte, toen het leger in actie kwam tegen honderden Palestijnen die vanuit Syrië Israël probeerden binnen te dringen."

Het persbureau ANP wist op Nu.nl te melden dat vanaf middernacht de grenzen van Gaza weer open zijn: "De afsluiting van [de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en] de Gazastrook is van kracht tot middernacht." Wereldnieuws!

Complimenten voor de Telegraaf!:

"Voor het eerst sinds 1973 bestormden Palestijnen de zwaar bewaakte grens tussen de door Israël bezette Golanhoogvlakte en de rest van Syrië."

No comments:

Post a Comment