27 March 2011

Half miljoen demonstranten in Londen tegen bezuinigingen



Gisteren gingen de Britten in Londen massaal de straat op om te protesteren tegen de 92 miljard euro bezuinigingen in de 'March for the Alternative'. Net als in Nederland verkondigt de Britse regering, het "Tory scum", dat er geen ander alternatief bestaat. De bezuinigingen worden ingevoerd om de banken te betalen, wiens windhandel werd gered op kosten van de burger, terwijl er aan hun zelfverrijkingsbeleid niets veranderd is. Na de bailout maakten de Britse banken vorig jaar een winst van meer dan 21 miljard euro. De mensen die door de bezuinigingen getroffen worden - zoals de studenten wiens collegeld verdriedubbeld is - pikken het niet meer. Ze eisen bijvoorbeeld een 'Robin Hood tax' voor de banken om de burgers terug te betalen. Naar schatting een half miljoen mensen deden mee aan de demonstratie. Maar wat betreft bezuigingen staat Nederland er heus niet beter voor. Alleen schurken onze vakbonden te dicht tegen de macht aan, dus houden die het bij incidentele en specifieke acties.

De Britse vakbondsbeweging Trades Union Congress (TUC) besloot vorige week moedig en strijdbaar het roer om te gooien:

The head of Britain's trade union movement tomorrow declares the "phoney war over", promising a barrage of protest against the government's cuts, ranging from industrial strikes and "peaceful civil disobedience" to petitions by Tory voters in the shires.

Brendan Barber, the general secretary of the Trades Union Congress, setting out plans for the first national demonstration against the cuts on 26 March, said the days of protests being solely about unions going on strike are over. (lees verder in The Guardian)

Rellen

De aandacht van onze commerciële "kwaliteitskranten", de boodschappers van de officiële werkelijkheid, richt zich hoofdzakelijk op de confrontaties tussen enkele militante actievoerders en de politie, en de vernielingen die werden aangericht. Vernielingen aan o.a. bankgebouwen, pin-automaten, het Ritz Hotel, Starbucks, etc. Allemaal niet toevallig symbolen van kapitalisme, maar dat hebben onze journalisten schijnbaar niet opgemerkt.

» Grote betoging in Londen met enkele rellen (ANP)
» Ruim 200 arrestaties bij protest Londen (Parool)
» Meer arrestaties en gewonden Londen (De Stentor)
» Rellen na protestmars in Londen (Trouw)
» 214 arrestaties bij protest in Londen (Sp!ts)
» Relletjes bij protestmars in Londen (NOS)
» Rellen bij grote betoging in Londen (RTL Nieuws)
» Grote betoging in Londen met enkele rellen (de Limburger)
» Enorme betoging in Londen: 16 gewonden (De Stentor)
» Meer dan dertig gewonden na rellen protestmars Londen (NRC)

Ik schat dat acht van de tien berichten de "rellen" als hoofdthema hebben. De bedoeling van die focus is om de aandacht te verleggen van de opstand tegen de gevestigde orde naar het criminaliseren van het protest. U moet hierover begrijpen dat elke regering doodsbang is voor massale protesten van de bevolking, omdat het weet dat dat wel eens desastreuze gevolgen kan hebben voor degenen die nu vanuit het pluche (naar zeggen) de nederlandse zaak bestieren. Maar wanneer de protesten middels propaganda doorlopend in een negatief daglicht worden gesteld, zal het de argeloze krantlezer niet snel op 'verkeerde ideeën' brengen. Bijvoorbeeld een idee als dat het ingooien van een ruit van een bank niets voorstelt in vergelijking met het sluiten van een zorginstituut. Of gevaarlijker, dat het stoken van een fikkie op Trafalgar Square best geoorloofd is wanneer de levensverwachting van de armste Britten 10% korter is dan de rest van het koninkrijk. En gaat het om de levensverwachting van babies onder de 1 jaar, dan is het gat wel 25%. In Groot-Brittannië betalen de armen 38% van de belastinginkomsten en de rijksten 35%. Percentages die we in onze kranten niet zullen lezen over de Nederlandse situatie - want laten we geen slapende honden wakker maken.

Fotoimpressie:










































2 comments:

  1. De parallel met de opstanden in de Arabische wereld mag al helemaal niet getrokken worden. Toch is er een wisselwerking, net als bijvoorbeeld in Wisconsin.

    De "Lente van 2011" is ook helemaal niet alleen van de Arabische wereld.

    ReplyDelete
  2. Ik denk dat er één grote overeenkomst is met de protesten in de VS en in Europa, en de 'Arabische Lente' (hoewel, klinkt mij wat te hoopvol en voorbarig): de ineenstorting van het kapitalistische systeem, en daaraan gekoppeld de Westerse hegemonie. Zoals Stan altijd schreef: elk politiek (-financieel/economisch, etc.) systeem is gedoemd ineen te storten. In deze zou ik zeggen: door implosie, want de crisis is ontstaan door eigen gebreken.

    ReplyDelete