8 March 2011

Dierenliefhebbers rouwen om dode Uruzgan-hond

Uit de oude doos van de Volkskrant (14 november 2008), geschreven door embedded correspondent Noël van Bemmel.

Lees eerst Civilian Casualties in Afghanistan: Beyond the Body Count (Truthout, 11 augustus 2010) en dan het Volkskrant artikel. Wanneer nu hetzelfde aantal mensen net zo verbolgen en vol van verdriet zouden reageren op, pak hem beet, tien gedode Afghaanse kinderen (onderschat onze dierenliefde niet)? Dan. Ja, dan...

Dierenliefhebbers rouwen om dode Uruzgan-hond

Van onze verslaggever Noël van Bemmel − 14/11/08, 04:18

De dood van Rattaplan, de populaire mascotte van de Nederlandse militairen in Uruzgan, heeft heftige reacties losgemaakt onder dierenliefhebbers. De hond heeft inmiddels een herdenkingssite met meer condoleances dan menig gesneuvelde militair. De Partij van de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de ‘brute executie’ van Rattaplan.


Rattaplan

‘Je was maar een hondje...verkeerde land, verkeerde tijd, verkeerde mensen’, schrijft iemand op condoleancesite Rattaplan Tribute, gesponsord door uitvaartverzekeraar Dela. ‘Lieve Rattaplan, wij zullen je nooit vergeten, rust zacht lieverd’, schrijft Elly.

Ruim 1.400 Nederlanders hebben een reactie achtergelaten op Rattaplan Tribute of op nieuwssites als die van De Telegraaf. Sommige militairen hebben foto’s geüpload van hun ontmoeting met Rattaplan.

Veel schrijvers zijn ronduit woedend op de luitenant die een half jaar geleden opdracht gaf het retrieverachtige teefje neer te schieten. Rattaplan was ziek en diens vlooien bedreigden bovendien de hygiëne op de kleine patrouillepost Phoenix.

‘Weerzinwekkend...Geef die Lt. ook gelijk een kogel’, schrijft Henk uit Assen. ‘Stelletje beesten!’, roept Amanda uit Amsterdam.

Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil van de minister weten of er disciplinaire maatregelen tegen betrokkenen zijn genomen. En of Defensie fatsoensregels kent ten aanzien van de omgang met huisdieren. ‘Deelt u de mening dat het zeer verwerpelijk is een geadopteerd huisdier op brute wijze te doden?’

Die officiële Kamervragen gaan veel Nederlanders weer te ver. ‘De wereld staat in brand, de economie staat op instorten. (..) en dan begint Marianne Thieme te zaniken over een dode hond’, schrijft Barnardo uit Son en Breugel. Veel schrijvers hadden graag ‘die trouwe lieve Rattaplan’ geadopteerd.

Defensie heeft tot nu toe aangegeven geen reden te zien de verantwoordelijke luitenant op het matje te roepen. Zijn beslissing de mascotte door de kop te schieten, was gemaakt na overleg met een specialist op het gebied van hygiëne en preventieve gezondheidszorg.

Op de herdenkingssite voor Rattaplan halen ook enkele militairen herinneringen op aan hun gestorven ‘maat’. Een infanterist: ‘Rattaplan, vers sta je nog in mijn geheugen, terug van patrouille en dan zat jij daar altijd... Nog bedankt voor het ’s nachts over ons waken als we lagen te rusten na een vermoeide dag... nu mag je zelf rusten.’

No comments:

Post a Comment