18 February 2011

Suez-kanaal: Israëlische gotspe, Nederlandse media volgen dociel

De eerste krant die meldde dat er "twee oorlogsschepen" uit Iran door het Suez-kanaal wilden varen was de NRC, hoewel deze dat keurig deed met bronvermelding. Reuters meldde slechts de mening van de extremistische Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, die het een "provocatie" noemde, en meteen dreigde met tegenmaatregelen. De NRC heeft ook duidelijk onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van het bericht. Daarna volgden dociel verhitte koppen in onze oorlogslustige pro-Israël kranten - die geen enkel eigen onderzoek hebben gepleegd.

Het adrenalinekrantje Spitsnieuws noemt het voorval met de "twee oorlogsschepen" meteen "Cuba-crisis 2.0".

In de Telegraaf kunnen we lezen dat het nieuws niet niet is gebaseerd op een ontdekking of waarneming van journalisten, maar simpelweg op een "een officieel bericht van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken". Dat wil zeggen: een Israëlisch persbericht dat massaal aan kranten en nieuwsagentschappen verspreidt word.

Gisteren meldden de nieuwsmedia dat de "oorlogsbodems" nog steeds in Djedda liggen - te wachten op toestemming.

Op dezelfde dag meldt de Volkskrant/ANP dat Iran "toch van plan" is om "twee van haar oorlogsschepen" door het Suez-kanaal te laten varen. En natuurlijk weer wat Israël ervan vindt, want dat is voor de Volkskrant heel belangrijk. Het meent heel suggestief: "De Egyptische autoriteiten zijn akkoord gegaan met de doorvaart (...) Zij zouden er 'niets verkeerds' aan vinden." Het gebruik van "zouden" en de (enkele) aanhalingstekens suggereert dat de Egyptische autoriteiten slechts een mening of zienswijze verkondigen - in plaats van dat zij in werkelijkheid gewoon de internationaal afgesproken regels handhaven - en dat het zodoende nog best "verkeerd" kan zíjn, moet de lezer beseffen.

Waarna de Telegraaf weer meldde dat de Iraanse "oorlogsschepen" en "oorlogsbodems" "nog niet" door het Suezkanaal gaan varen. En alweer wat Israël er allemaal van vindt.


Cover van het Amerikaanse magazine Life uit 1967, toen Israël
tijdens de Zesdaagse oorlog het Suez-kanaal bereikte.

Waar gaat de hype eigenlijk over?

1. Suezkanaal
Ondanks de suggestieve berichten in de kranten heeft Iran net zo veel recht om door het Suezkanaal te varen als ieder ander land. Zolang het niet in oorlog met Egypte is, en zolang het de tol betaalt.

2. De schepen
Over de "twee oorlogsschepen" meldt Thomas Erdbrink uit Teheran in de NRC:

"Het gaat om een oud schip uit de tijd van de sjah en een bevoorradingsschip. Iran wil met de schepen bondgenoot Syrië bezoeken. Er is geen enkele internationale wet die dat verbiedt. Israël is het enige land die dit politiseert. De Israëli’s proberen hier politiek gewin uit te halen de schepen als bedreiging voor te stellen, maar ik zie niet in hoe dit het machtige Israël bedreigt. Dit is gewoon een stunt van Iran, dat dolblij zal zijn dat Israël hier een punt van maakt."

Het oude schip uit de tijd van de sjah, de Kharg, is dus geen "oorlogsbodem" maar een bevoorradingsschip. Het andere schip is het dertig jaar oude MK-5 fregat Alvand en is van Britse makelij. De Alvand nam in 2001 deel aan een vlootparade in Bombay ter ere van India's 50-jarig bestaan als republiek, en in 2010 was het in Sri Lanka te zien ter ere van het 60-jarig bestaan van de Sri Lankaanse marine.

De Israëlische krant Haaretz bericht:

The naval vessels are not expected to carry out military exercises near the Israeli coast, and are not expected to pose any genuine threat to Israel.

Waarom is dit geen nieuws, maar een door Israël geïnitieerde hype?

1.
Omdat in juli 2009 een Israëlische nucleaire onderzeeër door het Suez-kanaal vaarde, en 10 dagen daarna nog eens twee (middenklasse) oorlogsschepen. Maar daaraan heeft geen enkele Nederlandse krant een berichtje gewijd.

Israël bereidt in Suez-kanaal aanval op Iran voor

Tien dagen na een duikboot die een nucleaire aanval kan ontketenen, zijn twee Israëlische oorlogsschepen van de middenklasse door het Suez-kanaal gevaren, zo heeft de Britse kwaliteitskrant The Times bericht. De krant voegt eraan toe dat Westerse diplomatie de joodse staat steun aanbiedt voor een aanval op Iran in ruil voor Israëlische toegevingen omtrent de oprichting van een Palestijnse staat.

Volgens de Britse krant zijn twee Israëlische oorlogsschepen van het type Saar en een Dolphin-duikboot met Egyptische instemming doorheen het Suez-kanaal gevaren. De joodse staat heeft zes van die duikboten, waarvan drie er naar wijdverbreid wordt aangenomen kernraketten kunnen meevoeren.

De door Israëlische functionarissen bevestigde ontplooiïng is volgens The Times een duidelijk signaal dat Israël binnen een korte tijdsspanne met zijn strijdmacht Iran kan bereiken. Om Iran aan te vallen, zullen Israëlische oorlogsbodems wellicht het Suez-kanaal moeten passeren. (DeMorgen.be)


Israëlische Dolphin-klasse onderzeeër

2.
Omdat o.a. The Times op 30 mei vorig meldde dat Israël drie onderzeeërs met nucleaire kruisraketten in de Perzische Golf stationneerde, na passage door het Suez-kanaal, en er wederom in Nederland geen haan naar kraaide.

Israel stations nuclear missile subs off Iran

Three German-built Israeli submarines equipped with nuclear cruise missiles are to be deployed in the Gulf near the Iranian coastline.

The first has been sent in response to Israeli fears that ballistic missiles developed by Iran, Syria and Hezbollah, a political and military organisation in Lebanon, could hit sites in Israel, including air bases and missile launchers.
The submarines of Flotilla 7 — Dolphin, Tekuma and Leviathan — have visited the Gulf before. But the decision has now been taken to ensure a permanent presence of at least one of the vessels.

The flotilla’s commander, identified only as “Colonel O”, told an Israeli newspaper: “We are an underwater assault force. We’re operating deep and far, very far, from our borders.”

Each of the submarines has a crew of 35 to 50, commanded by a colonel capable of launching a nuclear cruise missile.

The vessels can remain at sea for about 50 days and stay submerged up to 1,150ft below the surface for at least a week. Some of the cruise missiles are equipped with the most advanced nuclear warheads in the Israeli arsenal.

The deployment is designed to act as a deterrent, gather intelligence and potentially to land Mossad agents. “We’re a solid base for collecting sensitive information, as we can stay for a long time in one place,” said a flotilla officer.

The submarines could be used if Iran continues its programme to produce a nuclear bomb. “The 1,500km range of the submarines’ cruise missiles can reach any target in Iran,” said a navy officer.

leestip:
» ISRAEL : Nuclear attack submarines through the Suez Canal with Egypt’s OK

Tenslotte een commentaar van de onafhankelijke journalist Stan van Houcke over de recente hype:

Let goed op Israel, het wil oorlog, het enige excuus dat de 'Joodse staat' nog bezit om door te gaan met het stelen van land, het onderdrukken van de Palestijnen en het streven naar de hegemonie in de regio. Het zionistisch regime zal er alles aan doen om geweld uit te lokken. Waarom zou Iran geen gebruik mogen maken van een internationale waterweg en Israel wel?

No comments:

Post a Comment