5 February 2011

Nederlandse 'kwaliteitspers' weer onbetrouwbaar

Vandaag weer een aardig voorbeeld van hoe onbetrouwbaar de berichtgeving van onze zelfbenoemde kwaliteitspers is. In het hier besproken geval worden twee bronnen naar voren geschoven: de Egyptische staatstelevisie en de 'Israëlische (militaire?) radio'. Betrouwbare bronnen? Alsof dat er toe zou doen: de krant moet verkocht worden, dat is het belangrijkste.

Ondanks dat het Egyptische staatsgasbedrijf inmiddels heeft gemeld dat het om een gaslek ging blijft Trouw zich krampachtig vasthouden aan het idee van een terroristische aanslag:

Grote brand na explosie gasleiding Egypte

(Novum/AP) - Bij een gascompressiestation nabij de Israëlische grens in Egypte heeft zaterdag een explosie plaatsgevonden. Hierdoor vloog een belangrijke gasleiding in brand. Het gasbedrijf meldde zaterdagmiddag dat de brand veroorzaakt is door een gaslek.

Een medewerker van een lokale veiligheidsdienst zei echter dat er explosieven in het gebouw tot ontploffing zijn gebracht. Eerder zei de gouverneur van de regio, Abdel Wahab Mabrouk, al dat er vermoedelijk sprake was van 'sabotage', maar hij wilde geen verdere details verschaffen.

Ook Radio Israël meldde dat er volgens medewerkers van het gascompressiestation een ontploffingsmechanisme zou zijn gevonden. De pijpleiding was in het verleden eerder doelwit van aanslagen*. In juli probeerden bedoeïenen de leiding op te blazen. Er was toen wrijving tussen de bedoeïenen en de Egyptische overheid. Die zou hen discrimineren. (Trouw, 5 februari 2011)

*) Aanslagen? Lees bijvoorbeeld: "All the talk about the pipeline being bombed is just baseless rumor". Er is in voorgaande jaren door Bedoeïenen wel eens gedreigd om de pijpleiding te saboteren of op te blazen. Maar een aanslag heeft nooit plaats gevonden.

Andere berichten:

ANP (diverse kranten): » Aanslag op gasleiding Egypte-Israël

ANP (diverse kranten): "Terroristen hebben in Arish in het noorden van de Sinaï-woestijn een aanslag gepleegd op een belangrijke gasleiding naar Israël en Jordanië."

NOS: » Aanslag op gasleiding Sinaï-woestijn

Alleen de NRC deed het deze keer goed. Die meldt ook dat een 'toevallige' aanslag Mubarak momenteel wel goed zou uitkomen. Vorige week liet pro-Mubarak Israël ook al 'toevallig' weten dat het zich zorgen maakte over de toevoer van gas uit Egypte. En 'toevallig' geeft Netanyahu vandaag aan met de Palestijnen te willen praten over de exploitatie van de gasvelden voor de kust van Gaza.De genoemde pijpleiding loopt vanaf Port Said via el-Arish door de Sinaï-woestijn naar Jordanië en Syrië. Een andere vertakking loopt naar Ashkelon in Israël, ten noorden van Gaza.

No comments:

Post a Comment