18 June 2010

Miljoenen Europese subsidie voor Israëlische wapens en nederzettingen

Blijkbaar subsidieert de Europese Unie de wapens die door Israël worden gebruikt tegen de bevolking in Gaza, en de uitbreiding en bestendiging van de nederzettingen op de West Bank. En dat terwijl de staat Israël nog steeds wordt verdacht van oorlogsmisdaden, en de blokkade van Gaza een ernstige misdaad tegen de menselijkheid is. Natuurlijk lezen we daar weer niet over in een Nederlandse krant:

Israëlische wapenproducenten in de race voor Europese subsidie

Een belangrijke Israëlische producent van oorlogsvliegtuigen die zijn ingezet tegen burgers in Gaza, is in de race voor twee nieuwe onderzoekssubsidies van de Europese Unie.

De aanval op Gaza, eind 2008 en 2009, gaf de Israëlische luchtmacht de kans om de nieuwe drones uit te proberen: onbemande vliegtuigen, zoals de Heron, gemaakt door Israel Aerospace Industries (IAI). Mensenrechtenorganisaties schatten dat er 87 burgers door werden gedood.

IAI mag nu meedingen naar geld uit het Europese onderzoeksfonds van 53 miljard euro, dat loopt van 2007 tot 2013. Twee projecten waar IAI in deelneemt hebben de evaluatiefase met succes doorlopen. In de 26 verschillende projecten voor informatietechnologie zijn in totaal 34 Israëlische partners betrokken, heeft de Europese Commissie bevestigd. Onder hen bevindt zich ook Afcon, dat niet alleen metaaldetectoren maakt, maar ook het veiligheidssysteem heeft geleverd aan de lightrailverbinding tussen Oost-Jeruzalem en de illegale nederzettingen.

Volgens het Israëlische zakenblad Globes kunnen Israëlische firma's deze ronde 17 miljoen euro verdienen, wat het totaal sinds 2007 op 290 miljoen euro zou brengen. Daarmee is Israël de grootste buitenlandse deelnemer aan het technologieprogramma.

FM (IPS)

http://www.gva.be/nieuws/geldzaken/aid946917/israelische-wapenproducenten-in-de-race-voor-europese-subsidie.aspx

No comments:

Post a Comment