2 January 2010

Keesjemaduraatje en zijn 85-jarige joodse hoer

Kees Broer, alias Keesjemaduraatje, heeft bezwaren tegen het feit dat een holocaustoverlevende en (dus) bejaarde vrouw van 85 jaar haar levenservaring gebruikt om haar vreedzame actie voor de belegerde Gazanen kracht bij te zetten. Maar deze deze mevrouw is ook een joodse, en daarom - ja u leest het goed: precies daarom - wordt zij op het weblog van Keesje als hoer weggezet. Bij kritiek censureert Keesje er lustig op los, maar wanneer een joodse bejaarde door zijn gevolg als hoer wordt weggezet moet dat blijven staan. Wat een prestatie van een voorvechter van 'het vrije woord'.

Maar niet heus. Toen Stan van Houcke erover publiceerde, heeft hij snel zichzelf gecensureerd. Kees Broer is dan ook niet van de meningsvrijheid, getuige ondergetekende, wiens uiterst fatsoenlijke reacties steevast worden verwijderd. Maar toegegeven, ik val inderdaad een beetje buiten de boot tussen de jaknikkers, idioten en andere discipelen die op zijn weblog reageren. Zoals bijvoorbeeld de overal gesjeesde Peter Siebelt die niet eens in staat is om een vuilniszak discreet open te scheuren voor zijn werkgevers, onder het mom van 'research'.

'In de VS hebben ze ook een Clairy Polak. Die mocht de net vrijgelaten klimaatactivist Jeff Luer interviewen. Jeff stak 9 jaar geleden op de parkeerplaats van een Chrysler-dealer 3 SUV's in de fik. Natuurlijk met de beste bedoelingen. Namelijk om aandacht te vragen voor de "klimaatverandering". Sure. Kijk eens met welke welwillendheid deze brandstichter wordt behamdeld door DemocracyNow. Het weldenkende deel van de natie heeft er best een heleboel begrip voor dat een klimaatactivist een paar auto's in de hens steekt. Vooral als het auto' s zijn waar ze zelf niet in kunnen of willen rijden...

Dat schreef Kees Broer voordat hij zichzelf censureerde. Ik herhaal hierbij ook het commentaar van Stan van Houcke, want ik had het niet beter kunnen verwoorden:Dit nu is een duidelijke illustratie van hoe het antisemitisme na 1945 is veranderd in filosemitisme. Want wat bedoelt Maduraatje met deze zin: 'In de VS hebben ze ook een Clairy Polak.' Welnu, hij bedoelt niet dat we met dezelfde soort journalisten te maken hebben. Geen sprake van, want Clairy Polak werkt niet voor een alternatieve omroep, zoals Amy Goodman doet die bij het progressieve Democracy Now werkt, een organisatie die dissidente stemmen laat horen en uiterst kritisch staat tegenover de neoliberale macht, iets dat NOVA niet doet. Nee, 'in de VS hebben ze ook een Clairy Polak', want beide dames zijn joods. Zoals eerder gesteld: kenmerkend voor de antisemitiet/filosemiet is dat hij allereerst een jood ziet en niet een mens, allereerst een Arabier ziet en niet een mens. Hetzelfde geldt voor racisten die op kleur discrimineren, die zien allereerst een neger en niet een mens. De ander, de buitenstaander, de vreemdeling wordt tot een cliche gemaakt, een stereotype, die op die manier ontmenselijkt kan worden. De ander krijgt een bepaalde onveranderlijke rol toebedeeld waarvan natuurlijk niet mag worden afgeweken, aangezien het cliche een cliche moet blijven van de antisemiet/filosemiet. Daarom heeft Eyal Sivan zo gelijk wanneer hij zegt: 'waar het in feite allemaal om draait is niet de liefde voor de jood, maar de liefde voor het slachtoffer. Die geeft de filosemiet, dus niet het slachtoffer, maar de filosemiet zelf het gevoel een goed mens te zijn.'

Et voila, lees deze reactie op de site van Kees Broer:

Helaas was daar een mevrouw Hedy Epstein, die van het Holocaust-overlevingschap haar beroep gemaakt heeft ("Holocaust survivor and speaker") [...] Als een overlevende van de holocaust zo-nodig naar Gaza toe moet [...] dan heb je geen verstand van het verleden, dan heb je het wel meegemaakt maar dan heb je het niet begrepen. Feitelijk is dan alles wat je geleerd zou moeten hebben voor niets geweest [...] Hoeren zijn het, publieks- en publiciteitsgeile hoeren [...] Wat die Hedy Epstein bezielt is mij overigens een volkomen raadsel. De Gaza-strook is bezet door de Palestijnen, en die zelfde Palestijnen en de Arabische donorlanden hebben van Gaza een heel erg groot eeuwigdurend concentratiekamp gemaakt. Waarom zou Hedy Epstein daar heen willen? Was een keer in een concentratiekamp zitten niet voldoende? Wil ze zich even verlekkeren aan het feit dat er nu eens anderen in een concentratiekamp zitten soms?

Tot zover de site van Keesjemaduraatje. Het gaat hier over Hedy Epstein, een '85-year-old German Jew who fled the Nazis in 1939, and is now promoting her hunger strike in Egypt' om op die manier aandacht te vragen voor het lot van de Palestijnse burgerbevolking die opgesloten zit in de Gazastrook. En dat mag niet van de filosemiet. De jood moet van hem de rol van slachtoffer spelen en weigert die dit dan is ze een 'publiciteitsgeile hoer'. Net als zijn broer de antisemiet is de filosemiet alleen met zichzelf bezig. De jood, de Arabier, de ander is slechts een rol in zijn melodramatische voorstelling van de wereld.Tot zo ver het inzichtelijke commentaar van Stan van Houcke. De schrijver wiens reactie hierboven wordt besproken, met het toepasselijke pseudoniem 'vanhetgoor', is Geert van Sonthove, een moslim- en homohater, "De Grote Blonde Leider"-fan en SP-lid uit Harderwijk.

Straks gaat de op aandacht beluste Kees Broer hier zitten lezen en vervolgens op zijn weblog schrijven dat híj dat niet geschreven heeft van die joodse bejaarde "hoer". Dat is waar, maar aangezien hij wel zichzelf censureert, én mij, maar dat abjecte geneuzel laat staan, spreekt voor zich, nietwaar Keesje?

2 comments:

  1. Keesjemaduraatje: ik bedoelde met "hebben ze ook een Clairy Polak" dat ze dezelfde naiviteit tegenover geweldplegers aan de dag legt

    ReplyDelete
  2. Yeah sure, daarom paste je ook meteen zelfcensuur toe.

    ReplyDelete