24 January 2006

de goede genocide

'Waar gehakt wordt vallen spaanders' en 'tja, het is nu eenmaal oorlog' zijn de laffe obligate excuses om moord en genocide op burgers goed te praten. Er lijkt in de wereld een onderscheid te bestaan tussen slechte en goede genocide. De slechte genocide wordt tot op de dag van vandaag uitgebreid besproken. Dat is logisch, want toevallig zijn de slechte genocides uitgevoerd door de vijanden van het Vrije Westen, en wat het Westen met name vrij maakt is de aanwezigheid van (al dan niet fictieve) vijanden. Maar de goede genociden, bijvoorbeeld die op de Amerikaanse indianen of de mosterdgasaanvallen op de "onbeschaafde" Arabieren door Winston Churchill, daar lees je bijna nooit iets over. Ook dat is logisch, want niemand zal willen toegeven dat het Vrije Westen zich al eeuwen ruimschoots bedient van genocide om haar financiële en strategische belangen te beschermen.

Genocide laat zich vertalen in 'volkerenmoord' en is volgens de Verenigde Naties een oorlogsmisdaad. De in 1951 bepaalde conventie omschrijft genocide als volgt (Art. 2): "een van de volgende handelingen met als opzet het vernietigen, geheel dan wel gedeeltelijk, van een nationale, etnische, raciale of religieuze groepering als zodanig: 'Vermoorden van leden van de groep; Het toebrengen van ernstige lichamelijke of geestelijke schade aan leden van de groep; Welbewust opleggen van levensomstandigheden aan de groep zodat de groep geheel dan wel gedeeltelijk fysiek wordt vernietigd; Het opleggen van maatregelen om geboortes binnen de groep te verhinderen; En het gedwongen overbrengen van kinderen uit de groep naar een andere groep'."

Volgens Unicef zorgden de sancties tegen Irak voor voor meer dan een half miljoen kinderdoden onder de 5 jaar, alleen maar door gebrek aan voedsel en medicijnen. Volgens een officieel VN rapport zijn er sinds 1990 1 miljoen Irakezen gestorven aan de Westerse sancties, voornamelijk kinderen en bejaarden. Dat deze genocide een goede genocide was, onderstreepte Madeleine Allbright met haar opmerking: "We think the price is worth it."

Maar niet alleen de sancties vallen onder de goede genocide, er is nog een andere genocide die doorgaat tot op de dag van vandaag: 50% van de kankerpatienten in Irak bestaat uit kinderen jonger dan 5 jaar. Dat Amerikaanse veteranen terugkwamen met het 'mysterieuze' "Gulf War Syndrome" heeft wel enige bekendheid omdat ze de weg naar de media weten te vinden. Amerikanen gebruiken sinds de eerste Golfoorlog wapens met "depleted uranium" (DU). Nu is er in feite niets "depleted" (uitgeput) aan depleted uranium, alleen is het iets minder radioactief dan het spul dat in kerncentrales wordt gebruikt. Maar het goedje schijnt een krachtig wapen te zijn en wordt tot op de dag van vandaag gebruikt.

Dat is gebleken dat 67% van de veteranenbabies afwijkingen vertonen wordt daarom onder tafel geveegd - een oorlog winnen is voor Amerika altijd belangrijker geweest dan het kanonnenvlees dat het vuile werk voor hen opknapt. Dat deze soldaten maar een paar maanden in het besmette gebied zijn geweest, verklaart natuurlijk het veel hogere aantal misvormde kinderen in Irak. Er is daar 300 tot 800 ton van het spul gedumpt. En bij het bombardement op Bagdad nog eens 200 ton. Leukemie is de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen onder 15 jaar. De steriliteit onder mannen is vertienvoudigd en vrouwen ontwikkelen al borstkanker vanaf 35 jaar.

4 comments:

 1. Verschil tussen slechte genocide en een geaccepteerde is de erkenning,de èèn krijgt de doodstraf de ander eeuwige roem en een aantal nationale en internationale feestdagen.

  aanval op Hiroshima en Nagasaki algemeen geaccepteerd.
  Bombardementen op Dreesden en andere duitse steden bekroond met feestdagen en decoraties.
  Vietnam verworden tot een legendarisch gebeuren en ga zo maar door.

  Wat als Hitler gewonnen had,de genocide op de joden was dan waarschijnlijk geaccepteerd geworden en de aanval op japan was dan omgetoverd tot de oorlogsmisdaad van de eeuw.

  Laten we hopen dat mensen zich zullen blijven verdiepen in de 'vergeten en niet wenselijke feiten'misschien dat er dan enig evenwicht in standpunten en feiten zal komen.

  ReplyDelete
 2. OFF-Topic

  Goed werk Sonja,
  Ik heb verder helaas niets toetevoegen. Ik kan me in bijna al je artikelen volledig vinden.
  Groet Kunstbus,

  PS.1 Mooie vormgeving overigens... voor een Blog

  PS.2 Word niet bitter, je hebt meer vrienden dan je denkt...

  PS.3 AL helemaal OffTopic: Ik zag gisteren op National Geographic een documentaire over leeuwen die liever lui dan moe zijn en wanneer het even kan hun prooi niet doden alvorens aan hun maaltijd te beginnen.

  ReplyDelete
 3. Inderdaad goed verhaal weer. Het zit de Amerikanen denk ik gewoon in het bloed, oorlog voeren. Soort cultuur verschijnsel ofzo...en het gekke is ze leren ook nooit van hun fouten, raar volk.

  ReplyDelete
 4. Hé Kunstbus, tijd geleden man! Alles goed met je?
  Bitter wordt ik nooit hoor, vergeet niet dat ik nog een leven heb naast het internet :)

  ReplyDelete