6 September 2005

classified

Vorig jaar werden in Amerika 15,6 miljoen documenten geschreven met het predikaat CLASSIFIED. Dat waren er bijna twee keer meer als in 2001. Dit zijn 'top secret', 'secret' en semigeheime stukken, zoals die met het label 'sensitive security information'.

Intussen worden er steeds minder van deze documenten openbaar gemaakt ('declassified'), van 204 miljoen pagina's in 1997 tot 28 miljoen pagina's in 2004.

De toename in geheimhouding, vooral te wijten aan de angst voor terrorisme, kostte de belastingbetaler vorig jaar 7.2 miljard dollar voor het schrijven van deze documenten. Een schril contrast met de 4 miljoen vorig jaar voor het beheer van de levees aan de Golfkust.

Na 9/11 begon men er strenger op toe te zien dat gevoelige informatie over de kwetsbare plekken van Amerika geheim werd gehouden voor Al Qaida. Vorige week nog probeerde de Department of Health tevergeefs een wetenschappelijke publicatie tegen te houden over de dreiging van toevoer van vergiftigde melk omdat het "een routekaart voor terroristen" zou zijn.

In 1999 declassificeerde het Defense Intelligence Agency een biografie van Pinochet van 2 pagina's. Drie jaar later deed zij dat opnieuw, maar met geheimhouding van de helft van de tekst, waaronder opmerkingen als: "Generaal Pinochet heeft conservatieve politieke idee├źn."

Woordvoerder National Security Council, Frederick L. Jones II: "De regering is trots op haar traditie van openheid."

Bron: New York Times

No comments:

Post a Comment