8 February 2014

NOS propaganda voor staat en bank


De NOS berichtte afgelopen donderdag:

Staat verdient 1,4 miljard aan ING


De Nederlandse staat heeft 1,4 miljard euro verdiend aan de verkoop van de portefeuille met rommelhypotheken van ING. Dat is 600 miljoen euro meer dan in het najaar nog werd verwacht. Het geld wordt gebruikt voor de aflossing van de staatsschuld.

Tijdens de bankencrisis in januari 2009 nam de staat 80 procent van het risico op zich van een omvangrijke portefeuille met 27,7 miljard euro aan beleggingen in Amerikaanse Alt-A hypotheken. Die leverden verlies op, waren nauwelijks verhandelbaar en dreigden ING onderuit te trekken. ING had drie maanden daarvoor nog 10 miljard euro staatssteun gekregen.

Verdiend? Van Dale:

ver·die·nen (verdiende, heeft verdiend)
1 als winst of loon verkrijgen
2 aanspraak mogen maken, recht hebben op: hij verdient niet beter

De staat heeft helemaal niets verdiend, maar 1,4 miljard euro teruggekregen. Iets verdienen ga je pas doen wanneer je winst maakt. De NOS wil met de term 'verdienen' echter de lezer voor de gek houden door te suggereren dat staatssteun aan banken helemaal zo gek niet is, omdat er aan te 'verdienen' valt. Maar de enigen die aan kapitaalinjecties verdienen zijn de banken, omdat die dan door kunnen gaan met hun zwendel en zelfverrijking. Op kosten van de burger, en als het even kan de op kosten van de burgers met de laagste inkomens.

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment