30 August 2013

"Gruwelincident"


Israeli army prepares to shell Gaza. The pale blue 155mm rounds are clearly marked with the designation M825A1, an American-made white phosphorus munition.

BBC ziet gruwelincident Syrië

Journalisten van de BBC zijn in het noorden van Syrië getuige geweest van de nasleep van een gruwelijk incident bij een school. Ze filmden grote aantallen tieners die waren geraakt door een brandbom.

Er zouden vijftien doden zijn gevallen. Meer dan honderd anderen raakten ernstig gewond, met soms brandwonden over meer dan de helft van hun lichaam. (NOS, 30.08.2013)

Parool: Cameraploeg BBC filmt 'wandelende doden' na brandbom Syrië

Reformatorisch Dagblad: Video BBC uit Syrië wekt wereldwijd afschuw

Volkskrant: Cameraploeg BBC filmt 'wandelende doden' na brandbom Syrië

NOS: BBC-team vlak na gruwelijke aanval ter plaatse

Eén Vandaag: Syriëcrisis: BBC-reportage toont napalmaanval

Elsevier: 'Napalm ingezet tegen Syrische kinderen'

NRC: BBC-beelden tonen Syrisch schoolplein na een brandbomaanval

Verontwaardiging alom. Mensen zijn geschokt. Journalisten op Twitter zijn geschokt. De NRC linkt zelfs naar een wereldberoemde foto uit Vietnam. Een duidelijk geval van geheugenverlies op korte termijn.

In de aanval op Gaza in 2008-2009 gooide Israël witte fosfor op de bevolking van Gaza. Waaronder ook op een school, nota bene van de VN. De foto- en filmbeelden spreken voor zich. Een oorlogsmisdaad dus. Chemische wapens dus. Maar ondanks al die verbrande mannen, vrouwen en kinderen werd geenzins gesproken over een "gruwelincident" met "wandelende doden" en dergelijke taal. Er werd in de media niet geroepen dat het Westen militair moest ingrijpen. Nee, het gebruik van Israël van chemische wapens op een weerloze bevolking opgesloten in een groot vluchtelingenkamp werd als louter een mening van Human Rights Watch, Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties gepresenteerd.

Sander van Hoorn schreef er over op zijn weblog bij de NOS - niet in het 'officiele' nieuws dus. En daarin bleef hij veilig. Het 'leek' erop dat Israël ook witte fosfor gooide op woonwijken, maar zeker wist hij het niet. Hij heeft dan ook een censuurverklaring van het Israëlische leger ondertekend.

"Er zijn nog meer ongemakkelijke dingen voor Israël: er is witte fosfor gebruikt en Israëlische militairen hebben zich misdragen."

Aldus de NOS in 2011. Geen "gruwelincident(en)" maar "ongemakkelijke dingen voor Israël". En de andere mainstream? Hetzelfde recept, of helemaal geen melding. Alleen de Belgische pers berichtte er redelijk over.

Foto's:


Israeli soldiers prepare white phosphorus 155mm artillery shells (light green) as troops keep position on the Israel-Gaza border.


Rawan Abu Taber, 4 jaar, ernstig verbrand door witte fosfor. Haar duim moest afgesneden worden omdat het fosfor maar door bleef branden. Shifa ziekenhuis, Gaza Stad, 21 januari 2009.


VN school in Beit Lahia wordt bestookt met wit fosfor, hulpverleners en ondergebrachte vluchtelingen vluchten, Gaza, 17 januari 2009


Vluchtelingenkamp Jabalia, Gaza, 1 januari 2009


Gaza, 8 januari 2009.


Pro-Israël demonstratie met Israël's Haagse handlangers op 9 januari 2009, terwijl op hetzelfde moment het in Gaza Israëlische bommen en witte fosfor regende op onschuldige burgers die nergens naartoe konden vluchten.

TRANSLATE

2 comments:

  1. Een misselijkmakende wedstrijd in leed - Syrië tegen Palestina. Zo willen we de discussie toch niet gaan voeren? Gebruik van brandbommen in Gaza door Israel verdient scherpe veroordeling en consequenties, maar een scheve vergelijking met Syrië gaat daar echt niet bij helpen. Ook rond Syrië blijft het uiteindelijk oorverdovend stil.

    ReplyDelete
  2. Ik doe niet aan een wedstrijd en ik vergelijk Syrië niet met Gaza. Ik maak een vergelijking met de slachtoffers. Die u blijkbaar even over het hoofd heeft gezien.

    ReplyDelete