30 May 2013

Het ABP en Goldman Sachs

"Maar uiteindelijk heb je ze toch nodig."


ABP-pensioen mogelijk weer lager (NOS):

"Het is niet uitgesloten dat de dekkingsgraad zich in de loop van het jaar beweegt naar het vereiste niveau", zegt ABP-voorzitter Brouwer bij de presentatie van het jaarverslag. "Dan hoeft geen verlaging plaats te vinden. Er is echter een aanzienlijke kans dat er wél een verlaging van de pensioenen noodzakelijk is."

Hoeveel de pensioenen dan gekort moeten worden, valt pas aan het eind van dit jaar te zeggen.

Joris Luyendijk in de NRC:

Vorige maand schikte het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) in Nederland met Goldman Sachs. Het ABP had pakketten subprime hypotheken gekocht waarvan de megabank had verzekerd dat deze solide waren. Later bleek dit niet zo te zijn, en Smith beschrijft in zijn boek dat het nog veel erger was: terwijl Goldman Sachs die subprime pakketjes verkocht, stelde het een zogeheten hedge fund in staat om te speculeren op de totale instorting van diezelfde pakketjes. Nog erger: dat hedge fund mocht zelf de pakketjes samenstellen, en dus de aller-, allerverrotste subprime hypotheken uitzoeken.

U las dat goed. Goldman Sachs verdiende heel veel geld aan het verkopen van rotzooi met een strik eromheen, en het verdiende nog meer geld door anderen te laten speculeren op het moment waarop duidelijk werd wat er onder die strik zat.

Nu zou iemand misschien zeggen, tijd voor wat gevangenisstraf. Maar op een lagere god in de hiërarchie na kwam iedereen bij Goldman Sachs hiermee weg. Nog beter: ze schikten zonder misdragingen te hoeven toegeven.

Zo ook met ABP. Maar het mooiste komt nog. Wat zei ABP nadien over Goldman Sachs? "Het is een beetje zoals met ProRail. Af en toe doet een wissel het niet en dan scheld je ze de huid vol. Maar uiteindelijk heb je ze toch nodig."

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment