24 January 2013

Frans Schütt en de "gepamperde Palestijnen"


Israeli Defense Force (IDF) soldiers on Rothschild Boulevard in Tel Aviv. Israel is one of the world’s most militarized countries with compulsory service for most citizens. (Global Post)

Op Facebook beweerde Frans Schütt dat hij in Tel Aviv maar één Israëlische soldaat had gezien. Het is een van de vele onwaarheden over Israël die Schütt in het publieke domein verspreidt. Onwaarheden die toevallig altijd Israël ophemelen en de Palestijnen zwart maken. Op Facebook beweerde hij ook dat "Israelische politieagenten de privacy van de moslims op het plein van de Al Aksa Moskee bewaken tegen toeristen". Op zijn weblog Zin&Rede lezen we meer pro-Israël propaganda. Bijvoorbeeld dat de Palestijnen in hun vluchtelingenkampen al meer dan 60 jaar "gepamperd worden".  In een ander artikel schrijft hij dat de Palestijnse vluchtelingen "moedwillig door deze buurlanden in kampen gehouden om daarmee de claim op terugkeer en dus de claim van de Arabische buurlanden op Israël levend te houden." In de waanzinnige wereld van Frans Schütt kan het namelijk niet bestaan dat zijn gastvrije Israël de Palestijnen het recht op terugkeer zou verbieden.

Wat gebeurt er met gezonde mensen die hun hele leven lang zitten te wachten en ondertussen gepamperd worden? Die nooit in hun eigen onderhoud hebben voorzien? In de psychiatrische wereld noemt men zoiets institutionalisering: men durft de beschermde omgeving niet meer te verlaten om op eigen benen te gaan staan.

Hier kun je zien dat het de "van beroep psycholoog" aan algemene basiskennis ontbreekt. Wat hij bedoelt is namelijk niet institutionalisering maar hospitalisatie.

Let ook op de foto's die hij bij dit log plaatst:


Links: (gepamperde) Palestijnse vluchtelingen (in Libanon), volgens Schütt. Rechts: Joodse vluchtelingen (kibbutzim), volgens Schütt.

Joseph Goebbels had Schütt de hand kunnen schudden voor dit staaltje overvalste propaganda.

Bij de Volkskrant en elders lezen we dat Frans Schütt een "sociaal psycholoog" is, en "werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen". Als psycholoog? Nee, als directiemedewerker van het Instituut Leraar en School (een lerarenopleiding) van de Radboud Universiteit. Directiemedewerker, dus een directiesecretaresse van het mannelijk geslacht. Nee, zo lezen we weer op Joop.nl, hij is "werkzaam als organisatie-adviseur op de Radboud Universiteit", hoewel "van beroep psycholoog". Zowel bij de Volkskrant als bij Joop mogen de auteurs hun eigen bio invullen.
Omdat Schütt de titel drs. draagt zal hij ooit een studie in de psychologie gedaan hebben, neem ik maar aan. Maar een praktijk of leerstoel heeft hij niet, noch schrijft hij wetenschappelijke stukken. Gelukkig maar, gezien zijn pro-Israël propaganda, waarin het woord 'bezetting' totaal ontbreekt. Logisch, omdat hij daarmee zijn waandenkbeelden zou ontkrachten.

"In Israël zijn de Palestijnen beter af dan thuis"

Kortom, Frans Schütt als opiniemaker is een voor de hand liggende keuze van de rechtse pro-Israël lobbyist Chris Rutenfrans, tevens hoofd van de Opinie sectie van de Volkskrant: 'In Israël zijn de Palestijnen beter af dan thuis'.

Ook hier weer de bekende hasbara-mantra's, zoals de "bommenregens" uit Gaza die het gevolg zouden zijn van "de overdracht van het gezag aan de Palestijnse Autoriteit" van Gaza. Welnu, de verhuizing van de bezetter in Gaza naar de grens met Gaza vond plaats in 2005, maar de raketten uit Gaza op Israël begonnen echter al in 2001. Maar waarom dat was zou Schütt waarschijnlijk niet hebben willen uitleggen, dus tovert hij maar een paar jaar geschiedenis weg. Don't mention the occupation.

"In Israël zijn de Palestijnen beter af dan thuis" noemt Schütt zijn schrijven. Hij bedoelt daarmee (1) dat het voor de Palestijnse Israëliërs prima toeven is in zijn geliefde Israël, en (2) dat Israël niet het "thuis" van Palestijnen is/kan zijn. Schütt raaskalt dus. Omdat (1) werkelijkheid is dat er om te beginnen al zo'n dertig wetten zijn in Israël die Palestijnen benadelen en Joden bevoordelen, zoals het een voorbeeldige Apartheidsstaat betaamt. En omdat (2) hij ontkent dat er Palestijnen bestaan die op het huidige Israëlische grondgebied geboren zijn. Krankzinnige suggestie. De bezette gebieden zijn echter maar het gedeeltelijke "thuis" van de Palestijnen. Volgens de UNRWA wonen er 727.471 Palestijnse vluchtelingen op de Westelijke Jordaanoever, en 1.167.572 in Gaza - waarvan de laatsten letterlijk de zee in gedreven zijn door de voorhoede van joodse terroristen in 1948.

Lees ook het rapport van Human Rights Watch: Seperate and Unequal. Feiten die in de werkelijkheid van Frans Schütt gewoonweg niet bestaan.

Ook in het Volkskrant-artikel ontbreken weer de woorden bezetting en blokkade. Alsof het er niet toe doet. Alsof het onbelangrijke details betreft. De wereld van de "van beroep psycholoog" Frans Schütt wordt voornamelijk in stand gehouden door zijn ontkenning en/of verzwijging van de werkelijkheid. Aan de hand van zijn propaganda moeten we concluderen - tenminste, dat zou een psycholoog zo doen - dat Frans Schütt in een waanwereld leeft, waarin de daders eigenlijk de slachtoffers zijn en hun slachtoffers de daders. Een slachtofferistische gedachtengang. Een gedachtengang waarmee in de vorige eeuw miljoenen mensen de dood in zijn gejaagd.

TRANSLATE

1 comment:

  1. 'In Israël zijn de Palestijnen beter af dan thuis'.

    Doet mij weer denken aan die mooie scène waarbij Yasser Arafat in 1974 in New York demonstranten met borden "Arafat go home" passeert: "That is exactly what I want to do".

    ReplyDelete