19 November 2012

Jan Eikelboom meent dat ik mij moet schamen

Jan Eikelboom (NOS/Nieuwsuur) is een hele Nederlandse massamediajournalist. Die menen namelijk allemaal dat ze boven kritiek verheven zijn. Althans, boven kritiek van hun publiek. Een kritische vraag stellen valt vrijwel meteen op zeer lange tenen. Een vruchtbare discussie is bij voorbaat uitgesloten. Wat een rotleven moeten Nederlandse journalisten eigenlijk hebben gekregen sinds de komst van het internet. Want met name op het internet worden zij gewogen en getoetst op hun geloofwaardigheid.
Nou moe. Ik moest meteen aan Eikelboom's collega Harald Doornbos denken, die ook altijd meteen roept dat mensen in Nederland geen kritiek mogen hebben op Helden zoals hij, die in verre landen Lijf en Leden wagen om de Wereld Het Nieuws te Brengen. En in het geval van Doornbos er een slaatje uit proberen te slaan.

Eerlijk gezegd vind ik het enorm hypocriet gelul van Eikelboom, want wanneer zijn Palestijnse collega's worden gebombardeerd, die geen hotel hebben waar groot 'VN' op het dak staat geschilderd, en die veel meer dan hij hun leven riskeren, jaren achtereen, dan zwijgt Jan als het graf. En als je ernaar vraagt reageert hij niet. Zijn we altijd al goed in geweest, Nederlanders, in zwijgen en wegkijken.

Ondertussen heeft Jan Eikelboom begrafenis van kinderen gezien en gefilmd in Gaza, zo lees ik op Twitter, en zit hij momenteel aan de montage, om de reportage vanavond in Nieuwsuur uit te laten zenden. Je denkt: dat belooft dus wat, maar ik heb vooralsnog mijn reserves, want je kunt heel goed gruwelijk leed en verwoesting laten zien (hoewel dat in Nederland nogal gecensureerd wordt), maar het hangt helemaal af van de montage en hoe die beelden verpakt worden. In welke context ze worden gedrukt. Want het kan net zo goed iets worden als 1. gruwelijk leed in Gaza, 2. een uitleg over de 'strijd in Gaza' tussen twee zogenaamd gelijke partijen, met als afronding 3. een praatje van Ronny Naftaniël die het alleen maar over het recht van zelfverdediging en de "rakettenregen" van Hamas heeft. Maar goed, ik heb het beloofd, geblokt of niet, ik ga het werk van Eikelboom met open vizier te bekijken. Maar ik ga me niet schamen. Aan dat paternalistische gelul heb ik geen boodschap.

TRANSLATE

2 comments:

  1. Heb net je log gelezen en vindt dat je groot gelijk hebt. De vorige reportage van Eijkelboom in Syrie was ethisch gezien ook niet helemaal helder. Hij gebruikte kleine kinderen in zijn repo terwijl je merkt dat ze ingefluisterd worden. Alles voor emotie op tv lijkt het helaas. En dat hij je blokkeert is ook ontzettend kinderachtig.
    Ga zo door!

    ReplyDelete