2 September 2012

VN-rapport: Gaza na 2020 'onleefbaar'

90% van het beschikbare water in Gaza is ongeschikt voor consumptie


Young Gazan boys steer a horse cart carrying a water tank, provided by Mercy Corps' relief program. (2010)

Hoewel berichten over het nieuwe rapport van de VN (pdf) via de grote internationale persbureaus als Reuters, UPI en IPS zijn verspreid, hebben de redacties van onze nationale massamedia het unaniem genegeerd. Dat zou 180 graden anders liggen wanneer het (een deel van) Israël betrof. Gewoonweg omdat het welzijn van (Joodse) Israëliërs in onze ogen velen malen belangrijker is dan dat van Palestijnen. Oorzaak van het negeren van dit nieuws zijn niet de verkiezingscampagnes, want er wordt nog steeds ruim aandacht besteed aan buitenlands nieuws, ook over Israël. Ook niet omdat nieuws over de VN niet boeit, want met betrekking tot Israël/Iran is de VN momenteel bijna dagelijks het nieuws. Nee, het is de combinatie van puur racisme, en de censuur op kritische berichtigeving over Israël die op onze redacties heerst.

VN waarschuwen voor dramatische crisis in Gaza

Nicholas Geeraerts - 28/08/12, 15u56 - Bron: belga.be

De Verenigde Naties hebben voor een dramatische toespitsing van de humanitaire crisis in de Gaza-strook gewaarschuwd en tegenmaatregelen geëist.

De snel toenemende bevolking in de reeds overbevolkte Palestijnse strook tussen Israël en Egypte zal binnenkort nog nauwelijks toereikende basisgrondstoffen hebben, zegt de volkerenorganisatie in een nieuw rapport.

De 1,6 miljoen inwoners van Gaza kunnen tot nu toe dankzij internationale hulp, begrensde leveringen uit Israël, smokkelwaar uit Egypte en een grote mate van zichzelf aan te passen het hoofd boven water houden, zeggen de VN.

Tegen 2020 zullen er in het gebied echter 2,1 miljoen mensen leven. De stroomvoorziening dient dus verdubbeld, en er moet iets gebeuren met het ontzouten van zeewater en het reinigen van afvalwater. Ook is de bouw nodig van honderden scholen, gezondheidscentra en tienduizenden woningen.

"De massa-opsluiting van Palestijnen, de routinematige vernieling van huizen en de ontheemding van Palestijnen, het wijdverspreide geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen, de blokkade en daardoor de afhankelijkheid van illegale smokkelaars om te overleven - deze praktijken samen betekenen een strategie om hen ofwel van hun land te dwingen ofwel zo te marginaliseren dat er een systeem van permanente onderdrukking ontstaat." (Voorzitter Palitha Kohona van de UN Special Committee to Investigate Israeli Practices in the Occupied Territories, 2012)


Sena (74) and Amar Mhayssy (78) deliver water by hand after Israel destroyed the water sources on their land. “Our land has been bulldozed four times. We have nine dunams of land in the buffer zone which we can’t access because the Israelis will shoot at us. We have 10 dunams of land over 500 meters from the border fence. Our olive trees, over 60 years old, were all bulldozed by the Israeli army.” (Electronic Intifada, 2010)

Meer lezen → UN warns of deteriorating humanitarian situation in Gaza

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment