16 July 2012

Nederzettingen "een bron van onenigheid met de buitenwereld"

Israël heeft nederzettingen gebouwd op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De bebouwing is een bron van onenigheid met de buitenwereld.

Wat is dit voor lariekoek: "een bron van onenigheid met de buitenwereld"? Er is Israël, de wereld, en er is de rest, "de buitenwereld"? Zit de wereld van het ANP zo in elkaar? Is het 'het kleine en kwetsbare Israël' tegen de grote boze "buitenwereld"? Een zionistisch en dus politiek gemotiveerd perspectief. Dat als nieuws te koop wordt aangeboden.

En van "onenigheid", ruzie dus, of een meningsverschil, is ook geen sprake. Het internationaal recht is namelijk geen mening, net zo min als dat een rechter gewoon uitspraak doet, na een diepgaand onderzoek, en niet zijn mening geeft. Maar zou het aan de redactie van het ANP liggen, dan zou iedereen in Nederland veroordeeld worden omdat een rechter dat op een gegeven moment in zijn leven van mening was. Of omdat een rechter een meningsverschil had met de beklaagde.

Dit buitenaardse wereldbeeld typeert de decennialange pro-Israël verslaggeving van onze zelfbenoemde "kwaliteitspers". Elke "vergeldingsaanval" van Israël is een incident, welhaast een natuurramp waar niemand iets aan kan doen. En "zelfverdediging", ook al sluit je 1,7 miljoen mensen op in een klein kamp en gooit er vervolgens bommen op. Geschiedenis en context ontbreken. Wat daarvoor gebeurd is doet er alleen toe wanneer dat in het voordeel is van Israël, om haar misdaden te vergoeilijken. En iedereen die het handelen van "de Joodse staat" bevraagt of bekritiseert, heeft slechts een mening. De "Arabieren in Israël" voelen zich gediscrimineerd, de Palestijnen achten zich bezet, en het internationaal recht meent dat wat Israël doet in strijd is met internationale wetgeving, afspraken en akkoorden.

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment