5 July 2012

Nederlandse media liegen unaniem over rapport FukushimaDe onderzoekscommissie die door het Japanse parlement werd opgericht concludeert in haar rapport dat de kernramp geheel en al te wijten is aan menselijk falen. Het Belgische Het Laatste Nieuws meldt:

"Kernramp Fukushima was door de mens gecreëerd, niet door aardbeving en tsunami"

"Het ongeval is het resultaat van het samenspannen tussen de regering, de regelgevende organen en de uitbater Tepco, alsook van een gebrek aan bestuur van diezelfde instanties", klinkt het in het eindrapport. "Ze hebben het recht van de natie om beschermd te worden tegen kernrampen, verraden. Daarom zijn we tot het besluit gekomen dat het ongeval duidelijk 'door de mens veroorzaakt werd'", zo staat in het 641 pagina's tellende document. "We denken dat de fundamentele oorzaken de organiserende en regulerende systemen zijn die zich baseerden op verkeerde logica's in hun beslissingen en acties. Het ging niet om een gebrek aan competentie van één individu in het bijzonder."
(...)
"De directie van Tepco was zich bewust van de vertragingen bij de werkzaamheden tegen aardbevingen en de maatregelen tegens tsunami's, en wist dat Fukushima Daiichi kwetsbaar was", benadrukt de commissie.

Knack.be:

'Kernramp Fukushima was schuld van de overheid'

Niet de aardbeving of de tsunami, maar de mens is de oorzaak van de kernramp in Fukushima. Dat is de conclusie van een Japanse parlementaire onderzoekscommissie.

De nucleaire ramp in het Japanse Fukushima was "een ramp die gecreëerd werd door de mens" en werd niet gewoon veroorzaakt door de aardbeving en de tsunami op 11 maart 2011 in het noordoosten van Japan. Tot die conclusie kwam de onderzoekscommissie die door het parlement werd opgericht.

"Het is duidelijk dat het ongeval een ramp is die door de mens veroorzaakt werd. De vroegere regeringen, de regering van toen, de regelgevende overheden en Tokyo Electric Power hebben gefaald in hun taak de mensen en de samenleving te beschermen", luidt het in het eindrapport.

Duidelijk. Maar nu de Nederlandse berichtgeving:

NOS (in de tekst):
"De ramp kwam niet alleen door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, maar ook door menselijk falen."

Algemeen Dagblad, SpitsNieuws, de Telegraaf, BNR Nieuwsradio, lokale kranten, etc. (onjuist citaat in titel):
'Fukushima ook door menselijk falen'

PowNed (in de tekst):
"De ramp met de kerncentrale Fukushima in Japan was niet alleen een gevolg van de tsunami na de aardbeving van maart vorig jaar."

De Gelderlander (in de titel):
Ramp Fukushima mede door menselijk falen

Het rapport stelt dat de ramp geheel en al te wijten is aan menselijk falen. De tsunami, die vaker voorkomen in Japan, heeft dat alleen maar onderstreept. Onze massamedia beweren echter dat het menselijk falen een factor was die meespeelde. Waarom? En waarom zo unaniem? Mag het publiek niet weten hoe gevaarlijk kerncentrales zijn, en/of hoe slecht de beveiliging is geregeld?

De Rijksoverheid meldt:

Kabinet: kernenergie blijft belangrijk in de toekomst

Ondanks het uitstel blijft het kabinet van mening dat kernenergie in de toekomst belangrijk blijft voor de energievoorziening. Het kabinet gaat daarom door met de voorbereiding van de bouw van een nieuwe kerncentrale. Bijvoorbeeld door duidelijke regels (veiligheid, milieu) op te stellen.

Op die manier wordt het bedrijfsleven in staat gesteld om op een later moment een verantwoorde beslissing te nemen over al dan niet investeren in een nieuwe centrale.

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment