1 June 2012

"Nederlander leent te makkelijk"

Het Nibud heeft na onderzoek geconcludeerd dat momenteel 45% van de huishoudens moeite heeft om rond te komen. En heeft het instituut besloten om hypotheken niet als lening in haar cijfers mee te tellen, wat hoogst opmerkelijk is.NOS: 'Nederlander leent te makkelijk'
RTL: Nibud vindt huidige leencultuur doorgeslagen
De Stentor: Nibud: huidige leencultuur doorgeslagen

Maar geen van allen weet te melden hoe dat zo is gekomen. Nieuws als incident, dat niet informeert, omdat het van alle context ontdaan is. Want alleen daardoor kan de 'schuld' naar de consument worden verlegd, en blijven de veroorzakers buiten schot. Na hun decennialange agressieve campagnes om het lenen te stimuleren. De sky was the limit. Als je niet leende was je geen goede burger, en een slechte ouder voor je kinderen, omdat je hen de producten ontzegde die hen gelukkig zouden maken. Of erger: dat jij hen goed onderwijs ontzegt omdat je geen lening neemt. En als je geen rentes hoeft af te lossen, ben je een 'onrendabele'. Dat is al jarenlang de onderliggende boodschap. Gesteund door de overheid.

Het Nibud kenmerkt de credit card als grootste euvel. Terecht. De uitbaters van credit cards (en ander onzichtbaar geld) zijn zeer grote woekeraars. Dat systeem werkt als volgt. Wanneer je een schuld hebt op je credit card betaal je een torenhoge rente. Hoewel dat heet: je betaalt voor het 'gemak' van de credit card. Maar wanneer je van die schuld af wilt, en stel je hebt daar eindelijk het geld voor bij elkaar gekregen, dan is er nog sprake van een maximale aflossing. Het komt er op neer dat je een boete krijgt van de uitbater wanneer je meer of alles wilt aflossen. Omdat de woekeraars het meeste aan u verdienen wanneer u een schuld bij hen heeft wordt het aflossen daarvan ontmoedigd en zelfs bestraft.En dan lezen we vandaag in de krant dat de problemen aan onszelf te wijten zijn. Jarenlang hebben we de financiële wereld braaf onze zuurverdiende centen toegeschoven tot grote vreugde van de woekeraars en de politici die ze beschermen. Maar nu we niet meer kunnen betalen, nu de koek echt helemaal op is, zijn de economische problemen die daardoor onstaan geheel en al aan onze 'gemakzucht' te wijten. God weet hoe we daar nu weer voor moeten gaan boeten.

Geld motiveert alles. Zolang een oorlog winstgevend is, is er oorlog. Jarenlang werd roken aangeprezen, zelfs door artsen, maar wanneer de gezondheidsproblemen ons op te hoge kosten jaagt (hoewel rokers 10 jaar korter leven) is het opeens schadelijk voor de gezondheid. Gelukkig hebben we nog de accijns op tabak om profijt uit de verslaving te trekken, zij het onder het mom van 'ontmoedigen'. Die bedraagt nu al meer dan de helft. Met alcohol zijn we nog niet zover, maar dat is net als met de heilige hypotheekrenteaftrek (wie bezit, krijgt korting): ook de vermogenden én politici maken gebruik van beiden. Socialisme voor de rijken is nooit een probleem.

2 comments: