19 June 2012

De Nederlandse Verelendung (1)

Onder de titel De Nederlandse Verelendung publiceer ik regelmatig links naar nieuwsberichten die met de Verelendung in Nederland te maken hebben, en de corruptie en repressie die het mogelijk maken.


'Stinkende sollicitant raakt zijn uitkering kwijt'
Mensen met een uitkering moeten op tijd zijn voor hun verplichte sollicitatiegesprek, mogen geen drankkegel hebben of stinken naar zweet. Ook dienen ze er 'een beetje normaal' bij te lopen. Anders zijn ze hun uitkering kwijt. Dat wil de VVD-fractie in de Tweede Kamer, schrijft het AD vandaag. 'De tijd is voor ons echt voorbij dat je zomaar je hand op kunt houden, terwijl de buurman hard werkt voor zijn geld en jouw uitkering,' stelt het liberale Kamerlid Malik Azmani. Vandaag spreekt de Kamer over de naleving van de bijstand. 'Meer drang en dwang is noodzakelijk,' vindt Azmani.


Nout wellink en Gerrit Zalm, toen president van de Nederlandse Bank en minister van
Financiën, presentreren de euro in 2001

Armoede Noorden rijst de pan uit
Negen maanden geleden kregen 1842 gezinnen uit Drenthe en Groningen voedselhulp. Het gaat nu al om 2365 huishoudens. Volgens verschillende coordinatoren van de voedselbanken in Noord-Nederland is het einde nog lang niet in zicht.

CBS: werkloosheid stijgt en aantal uitkeringen daalt


Opheffen zorgzwaartepakketten ramp voor patiënten en wijken
In het Lenteakkoord schrappen de vijf politieke partijen drie van de zes zorgzwaartepakketten (ZZP) voor psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten. In 2013 gaat het naar verwachting om 4800 mensen die zich nieuw aanmelden. Dit betekent dat duizenden mensen in een kwetsbare positie geen mogelijkheid meer hebben tot opname in een beschermde woonvorm.
Zij krijgen alleen nog ambulante hulp en moeten zelfstandig gaan wonen zonder 24-uurs toezicht en bescherming.

'Rolstoelgebruikers hard geraakt door bezuinigingen'
Gehandicapten worden voor 150 miljoen euro gekort op vervoer naar dagbestedingsactiviteiten. Althans, als de plannen van het Lente-akkoord van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks doorgaan. Vooral rolstoelgebruikers zijn het haasje omdat hun vervoer het meeste geld kost.


Tweedeling dreigt in de jeugd- gezondheidszorg
De staatssecretaris heeft deze verstrekkende operatie het afgelopen jaar voorbereid door te roepen dat kinderen te vaak en te snel met medicijnen worden behandeld, terwijl problemen als ADHD ook door een goed gesprek zouden zijn op te lossen. De behandeling van kinderen door kinderpsychiaters zal niet langer vergoed worden door de zorgverzekeraars.

Kamp: tien keer hogere boete voor uitkeringsfraude
Minister Kamp van Sociale Zaken wil uitkeringsfraudeurs keihard gaan aanpakken. De boetes worden als het aan de minister ligt vertienvoudigd.


Het haringhappen wordt geopend door o.a. Han ten Broeke,
Henk Bolk, Charlie Aptroot en Henk Kamp.

Camera's tegen bijstandsfraude in Nijmegen
Nijmegen gaat auto's met camera's gebruiken bij de bestrijding van bijstandsfraude. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerster van de gemeente is het mogelijk dat een uitkeringsgerechtigde een observatiecamera op zijn of haar voordeur gericht krijgt. (...) Nijmegen kan met de camera's onder meer controleren of iemand wel woont op het adres dat hij heeft opgegeven. De gemeente vindt de camera's een snelle en relatief goedkope manier om fraudetips na te gaan.

Politie Rotterdam gaat fouilleren op uiterlijk
Rotterdam start binnenkort met een proef selectief preventief fouilleren. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft daar toestemming voor gegeven. In een bepaalde wijk in Rotterdam – welke, weigert hij te noemen – gaat de politie aan de hand van een aantal criteria – welke, weigert hij te noemen – fouilleeracties houden. Ook de officier van justitie houdt zijn kaken stijf op elkaar. Inzicht geven in de proef kan de pilot verhinderen, aldus de burgemeester.


Google schrapt video's op verzoek
In Nederland was het aantal verzoeken tussen juni en december 2011 minder dan tien. Dat aantal is volgens Google zo klein dat het niets over censuur in ons land zegt. De verzoeken worden daarom niet gespecificeerd.

Van der Laan heeft begrip voor terugkeer Bolier
"Dat iemand het directieschap kwijt raakt is een aanzienlijke sanctie. Dat is ook niet niks. Ik geloof dat hij nog anderhalf jaar werkt."


'Vies shirt' al reden voor opsluiting in isoleercel
Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang opgesloten in isoleercellen. Dat heeft klinisch psychologe Irina Georgieva van het Erasmus MC ontdekt tijdens haar promotieonderzoek.

2 comments: