30 June 2012

Honderd meldingen bij meldpunt politiegeweld

Bij het meldpunt voor politiegeweld zijn de afgelopen anderhalve week 103 meldingen binnengekomen.

Dat zei Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam en initiatiefnemer van het meldpunt, zaterdagavond in het tv-programma Debat op 2.

In zeker 15 gevallen gaat het om buitensporig en onnodig geweld van politiemensen tegen burgers die al in de boeien zijn geslagen of geen verzet meer plegen, zo liet hij in een toelichting weten. De meeste van de 103 meldingen gaan over incidenten van het afgelopen halfjaar.

Bonte heropende het meldpunt na het verschijnen van een filmpje op YouTube van een Rotterdamse agente die een dronken arrestant meerdere keren schopt.

Het Openbaar Ministerie oordeelde dinsdag dat de agente niets valt te verwijten omdat het gebruikte geweld nodig was om de situatie onder controle te krijgen.De Rotterdamse politicus zegt dat het hem er niet om gaat dat de politie geen geweld mag gebruiken. Ook om de agenten is het hem niet te doen, wel om de geweldsinstructie.

In het tv-programma van KRO/NCRV kreeg Bonte kritiek van onder anderen Dolf Mauritz, agent en woordvoerder van het Platform Bezorgde Diender. ''Uw partij had veel moeite met het Polenmeldpunt van de PVV en nu komt u met een meldpunt van hetzelfde kaliber", aldus Mauritz. (ANP 30 juni 2012)Schoppende agente krijgt bloemen

De Rotterdamse agente die een dronken arrestant in z'n kruis schopte, krijgt een bloemetje van de gemeenteraad. Ook haar mannelijke collega krijgt bloemen. De raad heeft dat op voorstel van het CDA besloten in een spoeddebat over het incident.

De politie-agenten krijgen de bloemen omdat ze volgens het CDA veroordeeld zijn in de publieke opinie en de media, zonder dat de feiten bekend waren.

GroenLinks wilde dat ook de Letse arrestant een bloemetje zou krijgen, maar daarvoor was geen meerderheid. De man heeft wel een bekeuring gekregen van 480 euro voor openbare dronkenschap.

Burgemeester Aboutaleb zei in het debat dat de agente maandag weer aan het werk gaat. Na het incident had ze zich ziek gemeld.

Hardhandig optreden
De arrestatie van de dronken Let leidde tot ophef toen er beelden van op YouTube verschenen. Daarop was te zien dat de arrestant op de grond lag en geschopt werd door de agente. Er was niet te zien dat de man zich verzette.

Volgens het Openbaar Ministerie verzette de dronken man zich kort daarvoor nog hevig en was een dreigende situatie ontstaan. De politie moest wel hardhandig optreden om de man te kunnen aanhouden, oordeelde het OM.

De Rotterdamse raad vroeg zich vooral af of de agente niet te veel geweld gebruikt heeft tijdens de arrestatie.

Bron: ANP, donderdag 28 juni 2012

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment