17 May 2012

Landmachtdagen 2005

Landmacht trekt advertentie terug na klachten

Elsevier | 12.05.2005

'Verontruste burgers' hebben bij de landmacht geklaagd: een advertentie met de foto van een vijfjarig jongetje roept een beeld op van kindsoldaten. De Koninklijke Landmacht heeft daarom besloten de advertentie, bedoeld om mensen naar de Landmachtdagen te trekken, niet meer te gebruiken.


Op de advertentie, die is afgedrukt in de gratis kranten Sp!ts en Metro, staat een klein jongetje van vijf jaar oud tussen een aantal militairen. Hij houdt een legerveldfles vast en heeft een helm op zijn hoofd.

Het is natuurlijk niet de bedoeling geweest van de landmacht om een beeld van kindsoldaten op te roepen, laat staan kinderen als soldaat te werven. Toch moesten een aantal, hoeveel kan de landmacht niet precies zeggen, Nederlanders aan kindsoldaten denken.

Bij de kranten die de advertentie hadden geplaatst kwamen klachten binnen en ook via de website van de landmacht is geklaagd.

Breed publiek
De advertentie heeft de bedoeling om een zo breed mogelijk publiek naar de Landmachtdagen te trekken. Die Landmachtdagen, die 28 en 29 mei in Arnhem worden gehouden, zijn voor iedereen bedoeld, niet alleen voor potentiƫle militairen, moet de campagne zeggen.

Om de slogan 'Iedereen is geschikt voor de landmachtdagen' over te brengen, gebruikt de landmacht een aantal advertenties met foto's van mensen die 'niet in de wervingsgroep' van de landmacht vallen: het jongetje, een ouder echtpaar, een jongen in wit trainingspak en een 'nette dame' (bekijk de advertenties op de  website van de landmacht).

Hoewel de Landmacht het jongetje niet als kindsoldaat wilde afbeelden, wordt de advertentie met het jongetje niet meer gebruikt.

Foto's Landmachtdagen 2012

No comments:

Post a Comment