29 April 2012

Email aan Albert Heijn


Israeli soldiers watch as settlers attack Palestinian shepherds in the South Hebron Hills. Around 10 am on Saturday 25 June 2011, Palestinian shepherds were grazing their sheep and goats in the Meshakha Valley when they were attacked by 11 settlers who came over the hill from the nearby illegal outpost of Havat Ma’on, armed with stones and knives. (photo: Operation Dove)


Co-op supermarktketen kiest voor mensenrechten

Geachte directie en bestuur,

De Britse supermarktketen Co-op is het eerste bedrijf dat de verkoop van van 'Israƫlische' producten uit de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever gaat staken. Zie het bericht in The Guardian: http://www.guardian.co.uk/world/2012/apr/29/co-op-israel-west-bank-boycott

"Hilary Smith, Co-op member and Boycott Israel Network (BIN) agricultural trade campaign co-ordinator, said the Co-op 'has taken the lead internationally in this historic decision to hold corporations to account for complicity in Israel's violations of Palestinian human rights We strongly urge other retailers to take similar action.'"

Omdat Albert Heijn, zo lees ik op de website, zich voorstaat maatschappelijk betrokken te zijn, en waarde hecht aan mensenrechten, fair trade en duurzame handel, etcetera - wordt het niet eens tijd om deze producten, gemaakt op land gestolen van de Palestijnen, hetgeen de hele wereld unaniem en bij herhaling veroordeeld heeft, uit het Ahold-assortiment te halen? Een ethisch, moreel en internationaal gewenst standpunt in te nemen, net als Co-op? Omdat deze producten helemaal niet "puur&eerlijk" zijn?

De nederzettingen op de West Bank (en in de Golan-hoogte) acht de internationale gemeenschap illegaal. De kolonisering en exploitatie van bezet land wordt gezien als een schending van de rechten van de Palestijnen, maar ook als een schending van de Vierde Conventie van Geneve en de Haagse Akkoorden. Daarnaast oordeelt de wereld dat de illegale nederzettingen vrede tussen Israƫl en de Palestijnen in de weg staan.

Toch werkt uw bedrijf door de handel met bedrijven die de wens van de internationale gemeenschap aan hun laars lappen, en de mensenrechten en het internationaal recht schenden, mee aan zowel de bestendiging als uitbreiding van deze illegale nederzettingen. En dan heb ik het nog niet eens over de directe gevolgen voor de bewoners van de bezette gebieden.

Ik vraag u: hoe lang blijft u met uw handel de illegale kolonisering en bezetting van de Palestijnen steunen?

In afwachting van uw antwoord...

Wij hebben uw vraag ontvangen en geregistreerd onder contactnummer: 1169042. Wij streven ernaar uw vraag binnen 3 werkdagen te beantwoorden.

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment