23 April 2012

Drie parallelle werkelijkheden: Egypte stopt gaslevering aan Israël

Er bestaan vandaag in het Nederlandse 'nieuws' drie parallelle werkelijkheden:
1. De journalistieke versie
2. De propaganda versie
3. De zelfcensuur versie (creatief schrijven)De NRC koos voor 1, de NOS en PowNed voor 2, en de Telegraaf, het Reformatorisch Dagblad en het Eindhovens Dagblad voor 3.

De NRC heeft als enige ook de eerste Egyptische partij geconsulteerd en meldt:

Egypte heeft de gaslevering aan Israël stopgezet. Dat heeft Mohamed Shoeb, het hoofd van de Egyptische gasmaatschappij, tegenover persbureau AP verklaard. Israël zou al maanden zijn rekening niet hebben betaald.

Maar de publieke NOS, immer paraat om Israël's blazoen te verschonen, beweert bronloos:

De nationale gasmaatschappij EGAS heeft de toevoer stilgelegd vanwege de vele aanslagen op de leiding.

De Telegraaf weet wel waarover de NRC schrijft, maar kiest niet voor de NOS-censuur. Dus moet er creatief geschreven worden om Israël niet van diefstal te besculdigen:

In een verklaring zegt het Egyptische gasbedrijf EGAS dat de gasleveranties worden gestopt omdat de Israëlisch-Egyptische joint venture EMG, dat de pijplijn exploiteert, de voorwaarden van het contract heeft geschonden.

Regelmatig blijkt dat de Nederlandse (en Europese) media nog meer pro-Israël zijn dan Israël zelf. Ook in deze zaak wordt dat onderstreept wanneer we de Israëlische kranten raadplegen. Zelfs de rechtse Jerusalem Post meldt dat er een "business dispute regarding the transfer of payment" bestaat. De nog nationalistischer Yedioth Ahronoth meldt "that the decision stems from the Israeli companies' failure to make payments".

Bij de belangrijke internationale mainstream media bestaat ook veel minder censuur dan in Nederland. De New York Times meldt in de eerste zin al: "Egypt’s state-owned natural gas company said Sunday that it was ending a deal to ship gas to Israel because of a payment dispute." En:

Mohamed Shoeib, the head of the state-owned Egyptian Natural Gas Holding Company, told The Associated Press on Sunday night that it was exercising a legal right to terminate the contract because its Israeli customers had not paid for the gas for four months. “This has nothing to do with anything outside of the commercial relations,” Mr. Shoeib said.

Op 5 april jl. merkte Alexander Pechtold van D66 op: "Het lijkt wel alsof Nederland meer pro-Israël is dan Israël zelf." Hij moet dan maar eens in conclaaf met de tweede man van D66, Boris van der Ham, die ten overstaan van de Nederlandse Israël-lobby verklaarde een "vriend van Israël" te zijn. Een uitdrukking die in de werkelijkheid bekend staat als een steunverklaring aan de door "de Joodse staat" gepleegde oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment