2 April 2012

CBS en ANP legt schuld crisis bij consumenten

Vertrouwen Nederlandse consument daalt hardst van Europa

De graadmeter voor het vertrouwen daalde tot -23,6, een jaar eerder was dat in maart nog +8,1. Het vertrouwen in Nederland is zelfs lager dan gemiddeld in de EU, aldus het CBS. Dat is al 4 maanden het geval. (...) Vooral over de ontwikkeling van de werkloosheid en de economische situatie in de komende 12 maanden, zijn Nederlanders pessimistischer geworden. In mindere mate nam de somberheid over de eigen financiƫle situatie en de mogelijkheid te sparen toe.

De consument heeft geen vertrouwen, is pessimistisch en somber. Hoe verzin je het. Waar het natuurlijk echt om gaat is dat niet de koopemotie maar de koopkracht is gedaald. Dat heeft niets te maken met een gemoedstand of emotie - hetgeen in het bericht als een toevallige natuurramp wordt gebracht - maar met de vulling van de portemonnee en rationeel anticiperen op de rampen die reeds in werking zijn getreden: de stijgende werkloosheid en de privatisering, en dus prijsstijging van alles.

Klein voorbeeldje uit mijn persoonlijke huishouding: ik ben tot op de tanden bij(!)-verzekerd voor de tandarts. Maar gisteren bleek dat mijn eigen bijdrage (!) voor de mondhygiƫnist stilzwijgend verdubbeld is. Volgens mijn tandarts is die behandeling noodzakelijk.

No comments:

Post a Comment