4 March 2012

Reljournalistiek: jodensterren in Zundert


Omroep Brabant: "...racistische leuzen en Davidsterren..."

Vandalisme in Zundert. "Marokko", "Kutholanders". Weet je wat, dachten enkele hetzegeile journalisten: de daders zijn Marokkanen. En alle Marokkanen zijn antisemieten. Dus zijn die vijfpuntige sterren "jodensterren" (NOS, De Pers), en "Davidsterren" (Dichtbij.nl, Omroep Brabant).

Links de Marokkaanse vlag met vijfpuntige ster, rechts de Israëlische vlag met zespuntige Davidster.

Genuanceerde verslaggeving vinden we uitsluitend bij BN/DeStem:

Soms is het alleen een veeg. Een andere keer staan er teksten. Veel 'kut'. En 'Kut Holanders', is te lezen. Gespeld met één L. 'Marokko', staat er 'Popo' en vijfpuntige sterren zoals die voorkomen op de Marokkaanse vlag.
(...)
Naar de daders is het gissen. "De teksten wijzen op Marokkanen. Maar ik denk dat het ook wel eens andersom kan zijn. Jongeren die Marokkanen juist in diskrediet willen brengen. Het lijkt mij hoe dan ook een daad die is gedaan uit pure frustratie."

BN/DeStem, 27 oktober 2006:

Gemengde voetbalteams hebben het met name lastig als ze op bezoek gaan in dorpen als Zundert, Rucphen en Baarle-Nassau. Daar worden ze in de regionale jeugdcompetitie geconfronteerd met ''xenofobische, discriminerende of ronduit racistische confrontaties op en rond het veld, die soms uitmonden in vechtpartijen'', zo staat in het rapport. In Alphen, Chaam, Baarle-Nassau en Zundert leven verschillende bevolkingsgroepen langs elkaar heen. In de dorpen zijn groepen Lonsdalejongeren actief, die zich door hun kledingkeuze en uiterlijk associëren met extreem-rechts. Met name in Zundert worden regelmatig extreem-rechtse symbolen, zoals hakenkruisen en White Power-tekens, aangetroffen. Deze groepen veroorzaken in hun eigen woonplaats en daarbuiten ook regelmatig overlast.

No comments:

Post a Comment