11 March 2012

Gaza en de IDF-hypnose in onze nieuwsmedia

In de afgelopen twee dagen heeft Israël 17 inwoners (update tijdens het schrijven: 20) van Gaza gedood en 30 gewond. De officiële werkelijkheid, en dat is in Nederland gewoonlijk de versie van het Israëlische leger, is dat dit een "vergelding" van raketaanvallen uit Gaza betreft, en "de Joodse staat" zichzelf slechts "verdedigt".Het nieuwste offensief tegen Gaza begon met de liquidatie van twee leden van het Popular Resistance Committee (PRC), een "vergelding", omdat zij verantwoordelijk zouden zijn geweest ("masterminded" volgens het IDF) voor de aanslag in Eilat in augustus vorig jaar. Aangezien de Westerse massamedia geen geheugen hebben en hersens ter grootte van een erwt, wanneer het om de misdaden van Israël gaat, wordt dat braaf in onze nieuwsmedia gepubliceerd. In werkelijkheid had het IDF na eigen onderzoek geconcludeerd dat de aanvallers Egyptenaren waren. In november werden deze gearresteerd, maar niet voordat Israël alweer 30 inwoners van Gaza had vermoord - en dit feit natuurlijk weer gebracht werd als "vergeldingsaanvallen" - op mensen die helemaal niets met de aanslag te maken hadden.

Vandaag meldde de Jerusalem Post dat het IDF de huidige aanvallen uitvoert in het kader van "onderhoudswerkzaamheden" en "het gras maaien" in Gaza, de gebruikelijke gang van zaken na Cast Lead.

Wanneer Palestijnen Knesset- en andere Israëlische partijleden gevangen zouden zetten of liquideren, dan kunnen we ervan uit gaan dat onze journalisten en redacties van de "kwaliteitspers" nooit de woorden "vergelding" en (recht op!) "verdediging" in de mond zullen nemen. Dan zouden het gewoon terroristische aanslagen betreffen, of "ontvoering" bij gevangenneming. Nee, een Israëlisch legeruniform (of wapentuig) wekt bij onze journalisten steevast een soort hypnotische trance op, waarin zij glazig in een context- en geschiedenisloze leegte staren, waarna ze de misdaden van "de Joodse staat" onder het mom van informatie legitimeren.

Lees:
Lydia de Leeuw vanuit Gaza → In Gaza: Nederlandse media met een zak zout
Max Blumenthal → Israel's bogus case for bombing Gaza obscures political motives

Er zijn heel veel andere voorbeelden van journalistieke (en politieke) hypnose te noemen. Een hele bekende is dat president Ahmadinejad zei dat Israël van de kaart geveegd moest worden. Niet, dus.

TRANSLATE

2 comments:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=4mScWWtRfGQ&feature=channel Wat Ahmidiniad NIET zei

    Corrie van der Hart

    ReplyDelete
  2. mindRider, ga lekker je moeder uitschelden.

    ReplyDelete