13 October 2011

ANP: "Het omstreden Argentijnse regime van dictator Videla"

Premier Mark Rutte wil nu geen discussie voeren over de vraag of de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, aanwezig mag zijn bij de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning. Rutte noemde de discussie nu "ontijdig". Het zogeheten "persbureau" ANP, dat feitelijk een gewoon commercieel bedrijf is waar men 'nieuws' kan kopen, is er als de kippen bij om Rutte een handje te helpen:

"Zorreguieta was minister van Landbouw in het omstreden Argentijnse regime van dictator Videla."

We moeten dus geloven dat het Videla regime in Argentinië "omstreden" is, wat zoveel betekent als dat het geen zekerheid is of je dat regime wel of niet als deugdelijk zou kunnen beschouwen.


BBC: The 1976 coup heralded an era of repression and human rights abuses.

Jorge Videla kwam aan de macht door middel van een militaire staatsgreep in 1976 (foto), waarna hij zichzelf tot president benoemde, en het land werd bestuurd door een militaire junta. Die periode van staatsterrorisme wordt aangeduid als de "Vuile Oorlog". Wikipedia:

In 1976 voorspelde één van de generaals, "We gaan 50.000 mensen doden: 25.000 opstandelingen, 20.000 sympathisanten, en we zullen 5.000 fouten maken." De Nationale Commissie op de Verdwijning van Personen (CONADEP) onderzocht en registreerde, zaak voor zaak, 9.000 verdwijningen met daarbij de aantekening dat het er veel meer zouden kunnen zijn. Algemeen geaccepteerde huidige schattingen van mensenrechtenorganisaties geeft als aantal 30.000 slachtoffers. De meeste slachtoffers waren geen bewapende guerrillastrijders, van wie de organisaties zo goed als vernietigd waren, maar allerlei mensen van wie vermoed werd dat ze politiek actief waren en linksgeoriënteerd. Ramón Camps vertelde de krant Clarín, in 1984, dat hij marteling gebruikte als ondervragingsmiddel en 5000 ‘verdwijningen’ had georkestreerd. Hij rechtvaardigde de ontvoering van kinderen geboren tijdens gevangenschap van hun moeders met het argument dat "subversieve ouders subversieve kinderen zullen grootbrengen".

Veel van "verdwenenen" werden uit vliegtuigen gegooid in de Río de la Plata of de Atlantische Oceaan om ze te laten verdrinken. Deze vorm van verdwijningen die de naam ‘Dodenvluchten’ kreeg was bedacht door Luis Maria, voormalig leider van zeeoperaties 1976-77. Tijdens zijn rechtszaak nam hij volledige verantwoordelijkheid voor operaties die door zijn ondergeschikten uitgevoerd werden.

Dus wat is er precies "omstreden" aan het Videla regime? Een regime dat in binnen- en buitenland veroordeeld is voor het uitschakelen van democratische grondrechten en het op grote schaal schenden van de mensenrechten?

U zult uzelf echter geen plezier doen om dit soort vragen aan het ANP voor te leggen. Dat zeg ik uit eigen ervaring. Na veel herhalen krijgt u op goed geluk een aangebrande journalist met een antwoord: "jarenlange ervaring", "betrouwbare bronnen" en wellicht iets in de trant van: "Ik begin geen polemiek en voor mij is hiermee de discussie gesloten." Gezegd moet worden dat dit niet een typische reactie is van het ANP, maar geldt voor alle journalisten van de commerciële massamedia ("kwaliteitspers") die feiten verzwijgen of verdraaien om "hogere belangen dan de waarheid" te dienen. "Hogere belangen dan de waarheid, die VPRO-journalist Chris Kijne in 2009 aanstipte:

"Voor ons journalisten was het natuurlijk niet nieuw dat Wouter Bos ons niet altijd de waarheid vertelde. Wel is het nieuw dat ik op dit moment even niet meer weet of ik wel even hard als vroeger mijn best moet doen om hem die waarheid te laten vertellen. Of er inderdaad niet even een hoger belang is dan 'de waarheid, niets dan de waarheid'." (via Stan van Houcke)

TRANSLATE

No comments:

Post a Comment