11 August 2011

#UKriots en de straf van Charlie GilmourEen vriend van me in Frankrijk heeft regelmatig contact met Heathcote Williams en zodoende hoorde ik het verhaal van Charlie Gilmour. Charlie is de zoon van Willams en Polly Samson, die later hertrouwde met David Gilmour, de gitarist van Pink Floyd. Williams liet vrouw en kind vijf jaar eerder in de steek.

Om een lang verhaal kort te maken: Charlie Gilmour werd door een rechter veroordeeld tot 16 maanden cel omdat hij tijdens een demonstratie tegen de verhoogde collegegelden stomdronken aan een vlag was gaan hangen die wapperde aan een monument voor gevallen soldaten. Die dag werd ook een jonge vrouw opgepakt die op het monument had geurineerd, maar die ging vrijuit.

Het is waar, Charlie komt uit de Britse upperclass, en studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Cambridge. De rechter - die hem veroordeelde voor "violent disorder", Charlie pleitte schuldig - zal gevonden hebben dat hij daarom zwaarder gestrafd moest worden. De underclass en de Britse rioolpers smulden en applaudisseerden vol leedvermaak.

Momenteel zit Charlie Gilmour zijn 16-maanden lange celstraf uit. Hij zit 23 uur per dag opgesloten in een cel die hij moet delen met een crimineel. Maar momenteel zijn ook de eerste twee Britse plunderaars veroordeeld. De een krijgt 10 weken en de ander 16 weken cel. Dat is wel erg wrang en scheef, en toont aan dat omgekeerde klassenjustitie ook bestaat.

No comments:

Post a Comment